''Ο αριθμός των θανάτων των προσφύγων στο Αιγαίο θα αυξάνεται, όσο αυξάνεται η απόγνωση τους''
<p>Υποστηρίζει ειδικός στη διεθνή μετανάστευση</p>
Ο αριθμός των θανάτων προσφύγων και μεταναστών που αποπειρώνται τον διάπλου του Αιγαίου, επιλέγοντας τη σύντομη, αλλά επικίνδυνη διέλευση από την Τουρκία στην Ελλάδα, υπάρχει κίνδυνος να αυξηθεί τη χειμερινή περίοδο, καθώς η απόγνωση των ανθρώπων τους εξωθεί να πάρουν το ρίσκο να ταξιδέψουν με ακατάλληλα πλεούμενα παρά την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, εκτίμησε μια ειδικός.
Την Παρασκευή, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) ανακοίνωσε πως ο αριθμός αφίξεων των προσφύγων και των μεταναστών που έφτασαν στην Ελλάδα αυξήθηκε εκθετικά, σε 48.000 σε διάστημα μόλις πέντε ημερών, έως την 21η Οκτωβρίου, αυξάνοντας τον αριθμό των προσφύγων που φτάνουν στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου στις 681.000.
Ο οργανισμός ανέφερε πως οι θάνατοι προσφύγων στη θάλασσα αυξήθηκαν επίσης κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου. Τουλάχιστον 3.315 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ακολουθώντας την πιο μακρά διαδρομή, από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής στις ιταλικές ακτές.
Παρά το ότι οι καιρικές συνθήκες επιδεινώνονται, ο αριθμός των ανθρώπων, κατά πλειοψηφία Σύρων, που διασχίζουν την όλο και περισσότερο φουρτουνιασμένη θάλασσα του Αιγαίου δεν αναμένεται να μειωθεί, όπως θα περίμενε κάποιος, επειδή όσοι βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής στην Τουρκία «δεν έχουν καμιά άλλη επιλογή», από το να μετακινηθούν, δήλωσε η καθηγήτρια Χέβεν Κρόλεϊ, μια ειδικός στη διεθνή μετανάστευση στο πανεπιστήμιο του Κόβεντρι της Βρετανίας.
«Δεν έχουν τίποτε στην Τουρκία, δεν απολαύουν κανένα δικαίωμα. Προσπαθούν απεγνωσμένα να συνεχίσουν το ταξίδι τους όταν κρίνουν ότι μπορούν», δήλωσε η Κρόλεϊ στο Thomson Reuters Foundation.
Καθώς η Τουρκία εντείνει τις περιπολίες για να εμποδίσει τις αναχωρήσεις σκαφών που μεταφέρουν πρόσφυγες, οι άνθρωποι αυτοί επιλέγουν να κάνουν το ταξίδι προς την Ελλάδα κυρίως την νύχτα, επισήμανε η Κρόλεϊ.
«Οι θάνατοι θα αυξηθούν επειδή περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν την απόφαση να κάνουν το ταξίδι σε δύσκολες καιρικές συνθήκες και κατά τη διάρκεια της νύχτας, κάτι που σημαίνει πως οι προσπάθειες διάσωσης γίνονται πολύ πιο δύσκολες», εξήγησε η ίδια.
Παράλληλα επισήμανε πως οι διακινητές στην Τουρκία άρχισαν να μειώνουν τις τιμές των ταξιδιών προς την Ελλάδα, καθώς αυτά γίνονται ολοένα και πιο επικίνδυνα.
Πολλοί από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες πιστεύουν ότι το ταξίδι τους για να φτάσουν στην Ευρώπη είναι μια μάχη με το χρόνο και αυτό τους ωθεί να πάρουν μεγαλύτερα ρίσκα, πρόσθεσε.
«Διαβάζουν τα δημοσιεύματα για το κλείσιμο των συνόρων, ή την ανέγερση φρακτών (...) και φτάνουν σε κατάσταση απελπισίας».
Προέβλεψε παράλληλα πως την επόμενη άνοιξη μπορεί να καταγραφεί νέο κύμα προσφύγων, κυρίως από το Ιράκ, όπου το Ισλαμικό Κράτος έχει καταλάβει μεγάλες περιοχές και περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί σε περιοχές εντός της χώρας.