Δεν κατάφεραν σήμερα οι ευρωβουλευτές, να ξεπεράσουν τις προσωπικές και κομματικές διαφορές τους, κατά τη διάρκεια της συζήτησης που έγινε στην Ολομέλεια του ΕΚ για το μεταναστευτικό. Ένταση προκάλεσε ιδιαίτερα η συμπεριφορά των ευρωβουλευτών της ακροδεξιάς που χρησιμοποίησαν πέραν του δέοντος τη δυνατότητα παρεμβάσεων (με ανύψωση μπλε κάρτας βάσει του κανονισμού) δημιουργώντας καθυστερήσεις. Επιβεβαιώθηκε το χάσμα ανάμεσα στους φιλοευρωπαίους που πιστεύουν ότι μόνο η αλληλεγγύη σε μια ενωμένη Ευρώπη μπορεί να δώσει τη λύση και σε αυτούς που θέλουν να χρησιμοποιήσουν το μεταναστευτικό για να γκρεμίσουν ότι έχει έως σήμερα επιτευχθεί.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, στο πλαίσιο της συζήτησης, ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων Γκι Βέρχοφταντ υπογράμμισε ότι «η προσφυγική κρίση είναι κρίση υπαρξιακή για την Ευρώπη» και κατηγόρησε τις πολιτικές ομάδες για τις διαφορές τους: « Το μεταναστευτικό, δεν είναι διαγωνισμός ανάμεσα στις πολιτικές ομάδες, ανάμεσα στους χριστιανοδημοκράτες, τους σοσιαλιστές, τους φιλελευθέρους. Δεν είναι καλλιστεία. (...) Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για έναν ανταγωνισμό μεταξύ μας, αλλά με τους λαϊκιστές και τους εθνικιστές που θέλουν να καταχραστούν αυτήν την κρίση για να καταστρέψουν την Ευρώπη. Ας σταματήσουμε να αλληλοκατηγορούμαστε.(...)

Το πρόβλημα στην Ευρώπη, είναι οι κυβερνήσεις. Αυτό άλλωστε είπε και ο πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ, εξηγώντας όλα όσα δεν εφαρμόζονται από τα κράτη-μέλη εδώ και μήνες. Για την μετεγκατάσταση π.χ. δεν έχουν γίνει αρκετά, για τον προϋπολογισμό επίσης που θα πρέπει να διαθέσουμε για την κρίση αυτή, ούτε και οι υπάλληλοι για τη φύλαξη των συνόρων δεν έχουν ακόμα οργανωθεί.

Τα κράτη μέλη ακόμα δεν έχουν καταλάβει ότι μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα μπορέσει κάτι να γίνει. Αυτό είναι το πρόβλημα που έχουμε σήμερα απέναντί μας και θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι, διαφορετικά ποιος επωφελείται; Αυτοί εκεί πίσω με τις μπλε κάρτες» είπε, δείχνοντας τα έδρανα των ακροδεξιών.

Η επικεφαλής των Πρασίνων Ρεμπέκα Χαρμς στην παρέμβασή της ζήτησε από τους συναδέλφους της να σταματήσουν να ομφαλοσκοπούν.
«Ο πόλεμος είναι εκτός Ένωσης και πολλοί άλλοι λαοί έχουν περισσότερα προβλήματα από εμάς. Εάν δεν σταματήσουμε να συζητάμε για τον εαυτόν μας, για τις δυσκολίες μας δεν θα είμαστε ικανοί να συνεισφέρουμε για την κατάσταση στη Συρία και στην όλη περιοχή ώστε ν'αλλάξουν τα πράγματα» είπε και τόνισε :

«Είναι τρομακτικό αυτό που βλέπω, πόσο εσωστρεφής είναι αυτή η συζήτηση. Είναι το αποτέλεσμα μιας στρεβλούς πολιτικής για το προσφυγικό, που η ΕΕ ακολουθούσε από χρόνια. Είχε βολευτεί με το Δουβλίνο που είχε στόχο την περιχαράκωση και τον περιορισμό του προβλήματος στις παραμεθόριες χώρες».
 
Αναφορικά με την Τουρκία η κα Χαρμς υποστήριξε ότι για ακόμα μια φορά η Ευρώπη «σφάλει». «Δεν είναι η πρώτη φορά εξήγησε, που για να κάνουμε κάτι σωστό, συμμαχούμε με κάποιον που κάνει λάθος πράγματα στη χώρα του. Μιλώ για τον πρόεδρο Ερντογάν που αυτή τη στιγμή που συζητούμε εδώ, ένα σημαντικό δημοσιογραφικό συγκρότημα πολιορκείται από την αστυνομία για να το καταλάβει, προκειμένου να το διαχειρίζονται οι άνθρωποι του ΑΚΡ».
 
Τόσο η ίδια όσο και ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων Γκι Βέρχοφσταντ αλλά και ο επικεφαλής των σοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα υπογράμμισαν στις παρεμβάσεις τους ότι δεν θα πρέπει να δοθεί «λευκή επιταγή στην Τουρκία».