Στο κλείσιμο τριών μουσουλμανικών πολιτιστικών σωματείων προχώρησαν οι γαλλικές αρχές
«Δεν υπάρχει θέση στη Δημοκρατία για δομές που προκαλούν, που καλούν σε τρομοκρατική δράση ή παρακινούν στο μίσος», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ. Την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου να μπει «λουκέτο» σε τρία μουσουλμανικά σωματεία, στην περιφέρεια του Παρισιού, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ.
«Αποφασίστηκε η διάλυση τριών πολιτιστικών σωματείων, έπειτα από δηλώσεις στις οποίες προέβησαν οι επικεφαλής τους τα τελευταία χρόνια με τις οποίες παρακινούσαν στο μίσος και στον τζιχάντ (ιερό πόλεμο). Δεν υπάρχει θέση στη Δημοκρατία για δομές που προκαλούν, που καλούν σε τρομοκρατική δράση ή παρακινούν στο μίσος», τόνισε χαρακτηριστικά. Τα σωματεία αυτά διηύθυναν ένα τζαμί σαλαφιστών στο Λανί-σιρ-Μαρν, το οποίο έκλεισε στις αρχές Δεκεμβρίου, έπειτα από επιτόπιες αστυνομικές έρευνες. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στεφάν Λε Φολ διευκρίνισε ότι ένα από τα σωματεία ονομαζόταν «Επιστροφή στις ρίζες», ενώ άλλο εκπροσωπούσε τον Σύλλογο των μουσουλμάνων του Λανί-σιρ-Μαρν.
Πρόκειται για το πρώτο μέτρο διάλυσης σωματείων με διασυνδέσεις με τζαμιά μετά την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης στον απόηχο των τζιχαντιστικών επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, των χειρότερων που έχουν σημειωθεί στη Γαλλία. Άλλα τζαμιά ή αίθουσες προσευχής έκλεισαν αλλά μόνο για την περίοδο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που λήγει στα τέλη Φεβρουαρίου, χωρίς διάλυση των σωματείων που τα διαχειρίζονται.
Το μέτρο διάλυσης, που μπορεί να ληφθεί μόνο στο υπουργικό συμβούλιο, είχε ανακοινωθεί στις 2 Δεκεμβρίου, την ημέρα της επιχείρησης της αστυνομίας στο τζαμί του Λανί-σιρ-Μαρν. Τότε το τζαμί έκλεισε, σε εφαρμογή του πρώτου μέτρου που λαμβανόταν ποτέ για ριζοσπαστικοποίηση και κατασχέθηκαν πυρομαχικά για καλάσνικοφ, βίντεο προπαγάνδας και «εκπαιδευτικό υλικό».
Οι αρχές προσάπτουν στον Γάλλο Μοχαμέντ Αμουμί, τον 34χρονο σαλαφιστή ιμάμη που λειτουργούσε στο τζαμί μέχρι την αναχώρησή του στην Αίγυπτο στα τέλη του 2014, ότι «έπαιξε μείζονα ρόλο στη κατήχηση και στρατολόγηση εθελοντών για τον τζιχάντ στη Συρία». Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο πάγωσε τα περιουσιακά του στοιχεία τον Απρίλιο, ο ιμάμης αυτός «είχε ανάμεσα στους μαθητές του πρόσωπα που ήταν στο άμεσο περιβάλλον των δραστών των τρομοκρατικών επιθέσεων».
Παράλληλα, στο Βέλγιο, η αστυνομία εντόπισε τρεις κατοικίες που είχαν νοικιαστεί για την προετοιμασία των επιθέσεων στο Παρίσι, ενώ επιβεβαίωσε σήμερα ότι ο εγκέφαλος των επιθέσεων, ο Αμπνελχαμίντ Αμπααούντ, είχε διαμείνει στο Σαρλερουά, στο νότο της χώρας, πριν από τις επιθέσεις. Το Βέλγιο προσδιορίστηκε πολύ γρήγορα ως οργανωτική βάση των τζιχαντιστών που σκόρπισαν τον θάνατο σε 130 ανθρώπους στο Παρίσι, αλλά είναι η πρώτη φορά που η δικαιοσύνη δίνει τόσες λεπτομέρειες για τις κρυψώνες που χρησιμοποιήθηκαν.
«Τρεις κατοικίες που είχαν χρησιμοποιήσει οι δράστες των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια της συνωμοσία τους, βρέθηκαν από τους ερευνητές", ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή εισαγγελία. Πρόκειται για ένα διαμέρισμα στο Σάερμπεκ, μια λαϊκή κοινότητα βορείως των Βρυξελλών, ένα ακόμη διαμέρισμα στο Σαρλρουά, στο νότο, και ένα σπίτι στο Οβελέ, στη νότια περιοχή Ναμύρ.
Η εισαγγελία επιβεβαίωσε ότι ένας από τους καμικάζι της επίθεσης στο Σταντ ντε Φρανς, ο Μπιλάλ Χαντφί και ο βελγο-μαροκινός τζιχαντιστής του ΙΚ Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, διέμειναν στο διαμέρισμα του Σαρλερουά πριν από τις επιθέσεις.
Οι ενοικιαστές είχαν δώσει πλαστά στοιχεία ταυτότητας στους ιδιοκτήτες των κατοικιών, αρκετά πριν από τις επιθέσεις: στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2015 για τα δύο διαμερίσματα, στις 5 Οκτωβρίου για το σπίτι στο Οβελέ. Το ενοίκιο για τις τρεις κατοικίες και η εγγύηση καταβλήθηκαν όλα σε μετρητά στον αντίστοιχο ιδιοκτήτη», εξήγησε η εισαγγελία.