Οι οικονομικοί αναλυτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απαγορεύεται να διεξάγουν μελέτες και αναλύσεις –ακόμη και να συζητούν– για την επίδραση που θα είχε η ενδεχόμενη έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω του φόβου να εμπλακεί η Επιτροπή στον διάλογο που διεξάγεται στην Βρετανία ενόψει του δημοψηφίσματος που θα κρίνει εάν η χώρα θα παραμείνει μια από τις 28 χώρες μέλη, ανέφεραν αξιωματούχοι.

«Υπάρχει εσωτερική εντολή να μην συζητάμε ή να μελετάμε την επίδραση ενός "Brexit"», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς υψηλόβαθμο στέλεχος της Κομισιόν, σημειώνοντας πως η εντολή δόθηκε απευθείας από το γραφείο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Λόγω της εντολής αυτής, οι οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής για την ευρωζώνη και την ευρύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση θα λάβουν μεν υπόψη τους πολιτικούς και οικονομικούς κινδύνους στην Κίνα, την Μέση Ανατολή και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά όχι τον προφανή κίνδυνο οι πολίτες της Βρετανίας, της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ΕΕ, να ψηφίσουν υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την Ένωση.

Ένας δεύτερος ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε πως τον περασμένο χρόνο η Κομισιόν διδάχθηκε με οδυνηρό τρόπο τις συνέπειες που έχει η κατάρτιση σχεδίων αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, όταν η Επιτροπή επέμενε πως δεν είχε καταρτίσει «Σχέδιο Β» για να διαχειριστεί μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.Αμέσως μετά διέρρευσαν λεπτομέρειες των ευρωπαϊκών σχεδιασμών, προκαλώντας επιπλέον αναστάτωση τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις χρηματαγορές.

«Πήραμε το μάθημά μας», ανέφερε ο δεύτερος αξιωματούχος, διαβεβαιώνοντας ότι δεν καταρτίζονται σχέδια αντιμετώπισης ενδεχόμενου Brexit. «Αν καταρτίσουμε τέτοιο σχέδιο, τα μέσα ενημέρωσης θα το μάθουν. Οπότε αυτή τη φορά δεν πρόκειται να το κάνουμε», επέμεινε ο ίδιος.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, το 43% των Βρετανών τάσσεται υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ, το 36% επιθυμεί την παραμονή στην Ένωση και το 21% είναι αναποφάσιστο.