Πρωτοβουλία για ένα φιλόδοξο σχέδιο που θα μπορέσει να ανακόψει τις προσφυγικές ροές έχει αναλάβει η Ολλανδική Προεδρία της ΕΕ, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες της αυστριακής εφημερίδας Der Standard καταρτίζει πλάνο υποδοχής ενός εκατομμυρίου προσφύγων στην επόμενη πενταετία, υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα δεσμευθεί να ελέγξει τις ροές στα παράλια.

Το πλάνο της Ολλανδίας προβλέπει ότι εφόσον η Άγκυρα ελέγξει τις προσφυγικές ροές στα παράλια της Τουρκίας, χώρες της ΕΕ θα μπορούν να δέχονται απευθείας 200.000 πρόσφυγες ετησίως για μία περίοδο πέντε ετών, σύμφωνα με πηγή της αυστριακής εφημερίδας που έχει γνώση του υπό κατάρτιση σχεδίου. Ένα εκατομμύριο άνθρωποι θα μπορούσαν εύκολα να διαμοιραστούν σε όλη την ΕΕ με ένα νόμιμο τρόπο ακόμα και αν στην προσπάθεια αυτή δεν συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία, αναφέρεται χαρακτηριστικά στη Der Standard .

Ωστόσο, το μέλλον του πλάνου αναμένεται να κριθεί από την ίδια την Τουρκία, η οποία έχοντας συμφωνήσει να λάβει οικονομική βοήθεια 3 δισ. ευρώ από τη Σύνοδο του Νοεμβρίου, δεν αρκείται στο ποσό αυτό παρά το γεγονός ότι δεν έχει υλοποιήσει καμία από τις δεσμεύσεις της και με νέο «ανατολίτικο παζάρι» ζητά το ίδιο ποσό για κάθε έτος του πενταετούς πλάνου, ήτοι 15 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, ο ηγέτης των Εργατικών στην Ολλανδία Ντίντερικ Σάμσομ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Volkskrant αποκάλυψε ότι η χώρα του, που είναι η προεδρεύουσα χώρα για την ΕΕ αυτό το εξάμηνο, έχει εξετάσει ένα σχέδιο για την απευθείας επιστροφή μεταναστών από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχοι ήδη εξετάζουν τις λεπτομέρειες του σχεδίου. «Το Αιγαίο έχει γίνει ένας μαζικός τάφος. Πέρυσι 3.700 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Εκατομμύρια πρόσφυγες ρισκάρουν τις ζωές τους για να έρθουν εδώ και πρέπει να το σταματήσουμε» δήλωσε ο Σάμσομ.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Σάμσομ, το εν λόγω πλάνο προβλέπει ότι πλοία θα μεταφέρουν πρόσφυγες από τα ελληνικά νησιά πίσω στην Τουρκία με τα πρώτα δρομολόγια να σχεδιάζονται να γίνουν τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο. Ο ίδιος τόνισε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να δεχθεί μια τέτοια λύση υπό την προϋπόθεση οι ευρωπαϊκές χώρες να δέχονται 150.000 με 200.000 πρόσφυγες κάθε χρόνο.

«Για να ευοδωθεί το σχέδιο θα πρέπει 10 κράτη-μέλη της ΕΕ να δεχθούν να υποδεχθούν πρόσφυγες που φτάνουν στην Ευρώπη και όσα δεν το κάνουν θα πρέπει να συνεισφέρουν στο κόστος της φροντίδας αυτών των μεταναστών» πρόσθεσε ο ηγέτης των Εργατικών στην Ολλανδία.

Πιο αυστηρά κριτήρια για χορήγηση ασύλου αποφάσισε η Γερμανία

Η γερμανική κυβέρνηση συνεργασίας αποφάσισε να θεσπίσει αυστηρότερα κριτήρια για τη χορήγηση ασύλου στους αιτούντες.
Τις σχετικές δηλώσεις έκανε ο αντικαγκελάριος, υπουργός Οικονομίας και αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.