Ανησυχία του ΟΗΕ για την υγεία του Παλαιστίνιου δημοσιογράφου-απεργού πείνας
<p>Κρατείται στο Ισραήλ</p>
Ένας εκπρόσωπος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών δήλωσε σήμερα «θορυβημένος» λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης της κατάστασης της υγείας ενός Παλαιστίνιου δημοσιογράφου ο οποίος κάνει απεργία πείνας επί 70 ημέρες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κράτησή του χωρίς απαγγελία κατηγοριών ή παραπομπή του σε δίκη από τις αρχές του Ισραήλ.
«Είμαι θορυβημένος από την ταχεία επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του διοικητικού κρατουμένου Μοχάμεντ αλ Κικ, ο οποίος κάνει απεργία πείνας για να διαμαρτυρηθεί για τον αυθαίρετο χαρακτήρα της κράτησής του και την κακομεταχείριση» που υφίσταται, ανέφερε σε γραπτή ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ρόμπερτ Πάιπερ, ο συντονιστής του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική και την αναπτυξιακή βοήθεια στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
Χθες Δευτέρα Ισραηλινός εισαγγελέας απέρριψε το αίτημα να αφεθεί ελεύθερος ο δημοσιογράφος, ο οποίος είχε τεθεί υπό διοικητική κράτηση περί τα μέσα του Δεκεμβρίου, έναν μήνα μετά τη σύλληψή του.
Αυτό το εξαιρετικά αμφιλεγόμενο καθεστώς εξαίρεσης επιτρέπει στις αρχές του Ισραήλ να φυλακίζουν οποιοδήποτε πρόσωπο χωρίς να του απαγγέλλουν κατηγορίες ή να το δικάζουν για περιόδους έξι μηνών, που μπορούν να παρατείνονται επ' αόριστον.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) εξέφρασαν επίσης τις τελευταίες ημέρες την έντονη ανησυχία τους για την κατάσταση της υγείας του Παλαιστίνιου δημοσιογράφου, η οποία θεωρείται κρίσιμη.
Από την 25η Νοεμβρίου ο 33χρονος δημοσιογράφος αρνείται να τραφεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για «τα βασανιστήρια και τη κακομεταχείριση που υπέστη κατά τη διάρκεια της ανάκρισής του», σύμφωνα με την Άνταμιρ, μια παλαιστινιακή οργάνωση υπεράσπισης των δικαιωμάτων των κρατουμένων.
Ο Ρόμπερτ Πάιπερ εξέφρασε εκ νέου «την αντίθεση» που ο ΟΗΕ εκφράζει «επί μακρόν» στην πρακτική της διοικητικής κράτησης των ισραηλινών αρχών. «Στους Παλαιστίνους και τους Ισραηλινούς πρέπει είτε να ασκείται δίωξη ή να αφήνονται ελεύθεροι χωρίς καθυστέρηση», πρόσθεσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ και υπογράμμισε πως «κάθε καταγγελία περί κακομεταχείρισης πρέπει γίνεται αντικείμενο ανεξάρτητης και ταχείας έρευνας».
Η Σιν Μπετ, η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας του Ισραήλ, κατηγορεί τον Κικ ότι είναι ενεργό μέλος της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, την οποία χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική» το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ.
Ο Κικ, ο οποίος είχε καταδικαστεί το 2008 σε 16 μήνες φυλάκιση διότι είχε κριθεί πως ήταν μέλος μιας οργάνωσης που συνδέεται με τη Χαμάς, λέει ότι είναι απλά και μόνο δημοσιογράφος. Μέχρι την 21η Νοεμβρίου, όταν είχε συλληφθεί στο σπίτι του στη Ραμάλα, εργαζόταν για το σαουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Ματζντ.
Ο δημοσιογράφος έχει προσφύγει εναντίον της κράτησής του στο ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ, το οποίο όμως μέχρι σήμερα δεν έχει αποφανθεί για τη συνέχιση — ή μη — της φυλάκισης του Κικ.