Οριστικοποιήθηκε η ιστορική επίσκεψη Ομπάμα στην Κούβα
<p>Αναθερμαίνει τις σχέσεις με την χώρα ο Αμερικανός πρόεδρος</p>
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα επιβεβαίωσε σήμερα ότι θα πραγματοποιήσει μια ιστορική επίσημη επίσκεψη στην Κούβα τον επόμενο μήνα, επιταχύνοντας τη διαδικασία αναθέρμανσης των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο ορκισμένων εχθρών του ψυχρού πολέμου, γεγονός πάντως που προκάλεσε αντιδράσεις από τους Ρεπουμπλικάνους, σε μια εκλογική χρονιά.
Κατά τη διάρκεια της — ως πέρυσι αδιανόητης — πρώτης επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει πρόεδρος των ΗΠΑ στη χώρα της Καραϊβικής έπειτα από σχεδόν 90 χρόνια, ο Ομπάμα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο, επιχειρηματίες και Κουβανούς πολίτες, ανάμεσά τους εκπρόσωπους της αντιπολίτευσης, την 21η και 22η Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Έπειτα από δεκαετίες ανοικτής εχθρότητας, μετά τη νίκη των επαναστατών της Κούβας το 1959, η Ουάσινγκτον και η Αβάνα συμφώνησαν το 2014 να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές τους σχέσεις. Αυτή ήταν μια διπλωματική εξέλιξη που είναι πιθανόν να μείνει στην ιστορία ως ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα του Ομπάμα στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, μαζί με τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, άλλου ενός εχθρού της Ουάσινγκτον για δεκαετίες.
Παρά το γεγονός πως το αμερικανικό εμπάργκο σε βάρος της Κούβας ακόμη δεν έχει αρθεί, η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου αφ' εαυτής έχει τεράστια συμβολική αξία και θα προσδώσει κύρος στη διαδικασία αναθέρμανσης των σχέσεων ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Αβάνα.
«Τον επόμενο μήνα, θα ταξιδέψω στην Κούβα για να προωθήσω την πρόοδο στις σχέσεις μας και προσπάθειες που μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή του λαού της Κούβας», ανέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα σε ανάρτησή του στον επίσημο λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.
Η επίσκεψη Ομπάμα στην Αβάνα αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα ζητήματα του πολιτικού διαλόγου εν μέσω της εξελισσόμενης εκστρατείας ενόψει των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου, ειδικά στην κρίσιμης σημασίας πολιτεία της Φλόριντας, όπου ζουν πολλοί αντικαστρικοί Κουβανοαμερικανοί.
Η βουλεύτρια των Ρεπουμπλικάνων Ιλεάνα Ρος-Λέτινεν, η οποία εκπροσωπεί τη νότια Φλόριντα, χαρακτήρισε «λυπηρό» το γεγονός ότι «ο Ομπάμα επιβραβεύει τους Κάστρο με μια επίσκεψη στην Κούβα την ώρα που οι συνθήκες για τον λαό της Κούβας χειροτερεύουν».
Δύο από τους υποψηφίους για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, ο Τεντ Κρουζ και ο Μάρκο Ρούμπιο, είναι γιοι Κουβανών μεταναστών και έχουν εξαπολύσει σφοδρά πυρά εναντίον του Μπαράκ Ομπάμα εξαιτίας της αποκατάστασης των διμερών σχέσεων με την Κούβα, μια «αντιαμερικανική κομμουνιστική δικτατορία», κατά τη φρασεολογία του δεύτερου.
Ο Αμερικανός πρόεδρος σημειώνει πως παρότι η κυβέρνησή του συνεχίζει να ανησυχεί για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη νήσο, έχει σημειωθεί αξιοσημείωτη πρόοδος στη διαδικασία ανανέωσης της διμερούς σχέσης.
«Έχουμε ακόμη διαφορές με την κυβέρνησης της Κούβας τις οποίες θα θίξω άμεσα. Η Αμερική πάντοτε θα υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλο τον κόσμο», ανέφερε ο Ομπάμα στα μηνύματά του στο Twitter.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε συνδέσει στο πρόσφατο παρελθόν την επίσκεψή του στην Κούβα με την παραχώρηση από μέρους της Αβάνας του δικαιώματος και της δυνατότητας να έχει συναντήσεις με αντιφρονούντες.
Η κυβέρνησή του έχει κάνει βήματα για την επέκταση των εμπορικών δεσμών με τη νησιωτική χώρα, που απέχει μόλις 145 χιλιόμετρα από τη Φλόριντα. Ήδη, η τουριστική κίνηση — παρότι τύποις συνεχίζουν να επιβάλλονται περιορισμοί — καταγράφει μεγάλη άνοδο, και οι δύο κυβερνήσεις συνήψαν αυτή την εβδομάδα μια συμφωνία για την αποκατάσταση των αεροπορικών συνδέσεων, με την εκτέλεση καθημερινών πτήσεων προς την πρωτεύουσα της Κούβας και πολλές άλλες πόλεις.
Ο Ομπάμα ακόμη προσπαθεί να ασκήσει πιέσεις στα μέλη του ελεγχόμενου από τους Ρεπουμπλικάνους αμερικανικού Κογκρέσου προκειμένου να αρθεί το εμπάργκο στην Κούβα, που είχε επιβάλει ο Τζον Φ. Κένεντι το 1962 και έγινε ακόμη σκληρότερο με τον νόμο Χελμς-Μπάρτον (του 1996), κάτι όμως που θεωρείται απίθανο να γίνει σύντομα.
Ο γερουσιαστής Τζεφ Φλέικ (Ρεπουμπλικάνος, Αριζόνα), ένας από τους λιγοστούς πολιτικούς της συντηρητικής παράταξης που τάσσονται υπέρ της άρσης του εμπάργκο, έκρινε ότι η επίσκεψη του Ομπάμα θα μπορούσε να συμβάλει η Κούβα να προχωρήσει σε μεγαλύτερο άνοιγμα.
Τον Αμερικανό πρόεδρο προγραμματίζεται να συνοδεύσει στην επίσκεψή του στην Κούβα, την πρώτη έπειτα από εκείνη του Κάλβιν Κούλιτζ το 1928, η πρώτη κυρία των ΗΠΑ Μισέλ Ομπάμα.
Η επίσκεψη του 44ου προέδρου των ΗΠΑ θα γίνει μερικές εβδομάδες πριν από το συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας (16η Απριλίου), το οποίο περιμένουν πολλοί πολιτικοί παρατηρητές για να εξαγάγουν συμπεράσματα όσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις στη νήσο.
Η Κούβα, όπως δήλωσε η Χοσεφίνα Βιδάλ, αρμόδια για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ στο υπουργείο Εξωτερικών, «είναι έτοιμη να συνομιλήσει με την Ουάσινγκτον για όλα τα ζητήματα, περιλαμβανομένων θεμάτων που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Η ίδια «χαιρέτισε» την ανακοίνωση της επίσκεψης, που «συνιστά ένα επιπρόσθετο βήμα» στη διαδικασία «βελτίωσης των σχέσεων» ανάμεσα στις δύο χώρες.
Η αμερικανική προεδρία διευκρίνισε ακόμη πως ο Ομπάμα θα μεταβεί μετά την Κούβα στην Αργεντινή (23η-24η Μαρτίου), όπου θα συναντηθεί με τον νέο πρόεδρο Μαουρίτσιο Μάκρι.