Διαγραφεί του χρέους της Ελλάδος "βλέπει" ο Guardian
Η Ευρώπη δεν μπορεί να αποφύγει αυτό το ενδεχόμενο σημειώνει η βρετανική εφημερίδα
Την αναπόφευκτη διαγραφή του χρέους της Ελλάδος βλέπει ο Guardian. Με δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα καταγράφει τις τελευταίες εξελίξεις σημειώνοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει ότι το χρέος της Ελλάδας είναι μη βιώσιμο.
Ο δημοσιογράφος της βρετανικής εφημερίδας, Νιλς Πράτλεϊ, έμπειρος στα οικονομικά θέματα όπως είναι, θυμίζει πως ένας βασικός παράγοντας του ελληνικού προβλήματος είναι το ελληνικό χρέος που, πλέον, βρίσκεται στο 180% του ΑΕΠ (320 δισεκατομμύρια ευρώ) και όπως το χαρακτηρίζει και ο ίδιος «δεν είναι βιώσιμο». Για να συμπληρώσει: «Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, σε κάποιο στάδιο, θα πρέπει να υπάρξει απαλοιφή του χρέους Το να περιμένεις ένα θαύμα, δεν είναι μέρος της σημερινής δέσμης μέτρων».
Περιορίστηκε η συζήτηση
Μάλιστα, κάνει ευθεία κριτική στο πού εστιάστηκε η διαπραγμάτευση όλο αυτό το διάστημα λέγοντας πως ήταν εύκολο να ξεχαστεί το θέμα του χρέους με το «τσίρκο» που παίχθηκε ανάμεσα στην Αθήνα, το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και τη Ρίγα. Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν -και τελικά περιορίστηκαν- στη ρύθμιση των όρων που θα αποδέσμευαν την τελευταία δόση του τρέχοντος προγράμματος.
Οι μεταρρυθμίσεις
Ο Πράτλεϊ αναφέρει πως οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται από την Ελλάδα, αυτή τη φορά είναι επίσης καθοριστικές διότι θα κάνουν συγκεκριμένο το πλαίσιο για το επόμενο πακέτο διάσωσης (γύρω στα 30-50 δισεκατομμύρια ευρώ). Γι' αυτό και πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία στα κύρια θέματα της σημερινής ατζέντας που είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα, η μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό σύστημα, τις ιδιωτικοποιήσεις και άλλα πολλά. Για να γράψει με νόημα: «Αυτό θα απαιτήσει ακραία αισιοδοξία για να πιστέψουμε ότι η Ελλάδα θα βρεθεί σε μια πορεία μακροπρόθεσμης σταθερότητας».
Τα πολιτικά εμπόδια
Και καταλήγει ως εξής: «Με άλλα λόγια, αυτό που χρηματοπιστωτικές αγορές θα διαβάσουν ως χαρμόσυνο αποτέλεσμα θα είναι ένας ακόμη συμβιβασμός που θα κρατάει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Η ελάφρυνση του χρέους, όμως, εξακολουθεί να είναι το μεγάλο ζήτημα. Και τα πολιτικά εμπόδια, από τη Γερμανία, την Εσθονία και την Ισπανία, θα είναι μεγαλύτερα από όσο τα έχουμε δει μέχρι τώρα».