Συνάντηση αξιωματούχων του ΝΑΤΟ με Ρώσους μετά από δύο χρόνια
<p>"Λιώνει" ο πάγος μεταξύ των δύο πλευρών</p>
Οι απεσταλμένοι των κρατών μελών του NATO θα πραγματοποιήσουν την πρώτη τους επίσημη συνάντηση με έναν απεσταλμένο της Ρωσίας έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια την 20ή Απριλίου, ανακοίνωσε η στρατιωτική συμμαχία σήμερα. Η κρίση στην Ουκρανία, η μείωση των κινδύνων και το Αφγανιστάν αναμένεται να κυριαρχήσουν στις συνομιλίες αυτές.
Η ημερομηνία καθορίστηκε "από κοινού", σύμφωνα με εκπρόσωπο του NATO.
"Δεν πρόκειται για μια επάνοδο στα κατά τα ειωθότα, αλλά χρειαζόμαστε πράγματι έναν διάλογο", επισήμανε μια εκπρόσωπος του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.
Οι επαφές ανάμεσα στη Ρωσία και το NATO - άσπονδους εχθρούς του ψυχρού πολέμου - ουδέποτε ανεστάλησαν επίσημα, αλλά η τελευταία συνάντηση είχε γίνει τον Ιούνιο του 2014, καθώς η προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας από τη Μόσχα επιδείνωσε ραγδαία τις σχέσεις. Τα δύο μέρη συμφώνησαν όμως να διεξαχθούν συνομιλίες σε επίπεδο πρεσβευτών στο Μόνιμο Μικτό Συμβούλιο (NATO-Ρωσίας) στις Βρυξέλλες.
Παρότι οι ασυμφωνίες ανάμεσα στη Δύση και τη Μόσχα για την Ουκρανία κάθε άλλο παρά έχουν επιλυθεί, η συνάντηση αυτή ερμηνεύεται ως μια ένδειξη βούλησης για τη βελτίωση των διπλωματικών σχέσεων, ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε κλιμάκωση από "ατύχημα".
Καθώς το NATO επιταχύνει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη δυνάμεων στην ανατολική Ευρώπη μετά τον ψυχρό πόλεμο, η συμμαχία θέλει να αποκαταστήσει επαφή με τη Ρωσία ώστε να υπάρξει περισσότερη διαφάνεια σε στρατιωτικά ζητήματα και να αποφευχθούν παρεξηγήσεις, όπως λέει.
Το Σύμφωνο είχε αναστείλει κάθε πρακτική συνεργασία με τη Ρωσία τον Απρίλιο του 2014, εξαιτίας της προσάρτησης της Κριμαίας. Είχε διευκρινίσει ότι οι επαφές σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο θα συνεχίζονταν, αλλά οι πρεσβευτές του NATO και της Ρωσίας συναντήθηκαν μόλις δύο φορές έκτοτε, τον Μάρτιο και στις αρχές του Ιουνίου εκείνης της χρονιάς.
Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ είχε προαναγγείλει την περασμένη εβδομάδα ότι θα συνεδρίαζε το Μόνιμο Μικτό Συμβούλιο.
"Σε δύσκολες στιγμές είναι σημαντικό να συζητάμε. Αυτό δείχνει ότι είμαστε δεσμευμένοι στη συνέχιση του πολιτικού διαλόγου", επισήμανε νατοϊκός αξιωματούχος μιλώντας υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του.