Ποια είναι η θέση της Ελλάδας για την ελευθερία του Τύπου το 2015 (ΧΑΡΤΗΣ)
<p>Τι αποκαλύπτει η έρευνα των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα</p>
Η ελευθεροτυπία κατέγραψε πτώση το 2015, ειδικά στην Αμερική, σύμφωνα με έρευνα των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα.
Στην ετήσια αναφορά τους, οι Ρεπόρτερς Χωρίς Σύνορα κάνουν λόγο για μια «νέα εποχή προπαγάνδας».
Ο Παγκόσμιος Δείκτης της Ελευθερίας του Τύπου κατατάσσει 180 χώρες με κριτήρια όπως η ανεξαρτησία των Μέσων, η αυτό-λογοκρισία, το νομικό πλαίσιο, η διαφάνεια και η κατάχρηση.
Στην κατάταξη αυτής της χρονιάς καταγράφεται πτώση σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τον Κριστόφ Ντελουάρ, γενικό γραμματέα της οργάνωσης που εδρεύει στο Παρίσι, με την Λατινική Αμερική να αποτελεί την μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας.
"Όλοι οι δείκτες παρουσιάζουν επιδείνωση. Αρκετές εξουσίες κρατών επιχειρούν να ασκήσουν τον έλεγχο των Μέσων στις χώρες τους, υπό τον φόβο της δημόσιας αντιπαράθεσης", δήλωσε ο ίδιος.
"Σήμερα, είναι ολοένα και πιο εύκολο για τις εξουσίες να απευθυνθούν άμεσα στο κοινό μέσω των νέων τεχνολογιών, κατά συνέπεια καταγράφεται μεγαλύτερη άσκηση βίας κατά των ανεξάρτητων φωνών", διαπιστώνει ο Κριστόφ Ντελουάρ.
"Εισερχόμαστε σε μια νέα εποχή προπαγάνδας όπου οι νέες τεχνολογίες επιτρέπουν την διάδοση πληροφορίας χαμηλού κόστους με ίδια μέσα επικοινωνίας , οι πληροφορίες τους, όμως υπαγορεύονται. Απέναντί τους, οι δημοσιογράφοι είναι αυτοί που εμποδίζουν τη λειτουργία αυτού του μηχανισμού (προπαγάνδας)".
Η ελευθεροτυπία στην Λατινική Αμερική είναι σχεδόν ανύπαρκτη, σύμφωνα με την έρευνα, ενώ καταγράφεται «θεσμική βία» στην Βενεζουέλα και το Εκουαδόρ, οργανωμένο έγκλημα στην Ονδούρα, ατιμωρησία στην Κολομβία, διαφθορά στην Βραζιλία και συγκεντρωτισμός των μέσων μαζικής ενημέρωσης στην Αργεντινή, ως οι κύριες αιτίες ανυπαρξίας της ελευθερίας του Τύπου.
Ανάμεσα στις χώρες με την χαμηλότερη κατάταξη είναι η Συρία, στην 177η θέση από τις 180, η Κίνα (176η), η Βόρεια Κορέα (179η) και τελευταία η Ερυθραία.
Η Ιαπωνία έχει καταγράψει πτώση στην 72η θέση αφού τα Μέσα της χώρας έχουν περιορίσει σημαντικά την κριτική απέναντι στον πρωθυπουργό, Σίνζο Άμπε, ενώ η Φινλανδία παραμένει ψηλά στην κατάταξη, για έκτη συνεχή χρονιά ενώ ακολουθούν η Ολλανδία και η Νορβηγία.
Βελτίωση της κατάταξης της Ελλάδας
Σύμφωνα με την έρευνα, μεταξύ του 2009 και του 2014, η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα υποχώρησε κατά 56 θέσεις, καταλαμβάνοντας την δεύτερη χαμηλότερη θέση στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το 2014 η Ελλάδα κατατάχθηκε στην 91η θέση ενώ το 2015 βρέθηκε στην 89η θέση.