Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης ζήτησε σήμερα να προμηθευτεί πολεμικά αεροσκάφη και ελικόπτερα για να εντείνει την μάχη της ενάντια στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), καλωσορίζοντας την στήριξη της διεθνούς κοινότητας που αποφάσισε χθες στην συνάντηση της Βιέννης την χαλάρωση του εμπάργκου όπλων προς την χώρα.

Η διεθνής στήριξη είναι "θεμελιώδης για την δημιουργία ενός ισχυρού στρατού (…) ικανού για να πολεμήσει ενάντια στο ΙΚ και σε άλλες εξτρεμιστικές ομάδες", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εθνικής ενότητας Μούσα αλ Κόνι.

Χθες Δευτέρα, οι υπουργοί Εξωτερικών ευρωπαϊκών χωρών, των ΗΠΑ και της Βόρειας Αφρικής συναντήθηκαν στη Βιέννη και αποφάσισαν να στηρίξουν τον επανεξοπλισμό της κυβέρνησης της Τρίπολης που επιχειρεί να εδραιώσει την εξουσία της, αντιμετωπίζοντας την χαοτική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.

"Οι κρατικοί θεσμοί κατέρρευσαν επειδή ο στρατός κατέρρευσε. Η προτεραιότητα μας σήμερα είναι να ενισχύσουμε αυτό το θεσμό και να τον επαναφέρουμε. Αλλά χωρίς όπλα, δεν μπορούμε αυτό να το πετύχουμε", επισήμανε ο Κόνι.

"Αυτό που επιθυμούμε είναι να προμηθευτούμε όλα τα είδη των όπλων (…) αλλά η προτεραιότητα για μας είναι η Πολεμική Αεροπορία", τόνισε. "Θέλουμε πιλότους, ελικόπτερα και πολεμικά αεροσκάφη", πρόσθεσε.

Στην χθεσινή συνάντηση της Βιέννης ο πρωθυπουργός Φάγιεζ αλ Σαράι αναζήτησε βοήθεια από τους παρευρισκόμενους υπουργούς, που δήλωσαν έτοιμοι "να ικανοποιήσουν τα αιτήματα της νεοσχηματισθείσας κυβέρνησης για παροχή εκπαίδευσης και εξοπλισμού της προεδρικής φρουράς και των εξουσιοδοτημένων δυνάμεων".

Εκτός από το Ισλαμικό Κράτος η νέα κυβέρνηση βρίσκεται παράλληλα αντιμέτωπη με τις δυνάμεις της παράλληλης κυβέρνησης που εδρεύει στο ανατολικό τμήμα της χώρας, που διοικεί ο αμφιλεγόμενος στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ.

Ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης του Λιβυκού Στρατού (που δηλώνει πίστη στον Χάφταρ) χαρακτήρισε "παράνομη" την απόφαση που ελήφθη στην συνάντηση της Βιέννης, από την οποία όπως υποστήριξε επωφελείται η κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Αυτή η απόφαση "θα δημιουργήσει χάος και εμείς θα στραφούμε στις χώρες που μας στηρίζουν για να μας δώσουν όπλα", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άχμεντ αλ Μεσμάρι.

Παράλληλα σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Μοχάμεντ Σιγιάλα δήλωσε στους δημοσιογράφους στην Βιέννη πως οι αντιμαχόμενες παρατάξεις συμφώνησαν επί της αρχής για την ύπαρξη ενός πετρελαϊκού οργανισμού στην χώρα.