Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε πως αεροπορικές επιδρομές έπληξαν αρκετές γειτονιές του Χαλεπίου που ελέγχουν οι αντάρτες, με αποτέλεσμα έναν νεκρό και αρκετούς τραυματίες, λίγες ώρες μετά την υποτιθέμενη έναρξη 48ωρης εκεχειρίας.

Η Ρωσία ανακοίνωσε την Τρίτη την εκεχειρία, χωρίς να διευκρινίζει όμως ποιες από τις εμπλέκομενες πλευρές του πολέμου συμφώνησαν στην τήρηση της. Η κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ καθώς και οι φιλοκυβερνητικές οργανώσεις δεν προέβησαν σε δημόσια τοποθέτηση αναφορικά με την ανακοίνωση της εκεχειρίας, με πηγή που πρόσκειται στο καθεστώς να κάνει λόγο για "μια συμφωνία εκεχειρίας σε συνεργασία με τις ΗΠΑ".

"Αεροπορικές επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν με στόχο αρκετές κατοικημένες περιοχές, που προκάλεσαν φωτιές και ζημιές. Η εφαρμογή της παύσης των εχθροπραξιών υποτίθεται ότι θα ξεκινούσε στις 12 τα μεσάνυχτα, αλλά πλέον δεν υπάρχει καμία εκεχειρία", δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο Μπεμπάρς Μισάλ, επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας που εργάζεται στις περιοχές όπου ελέγχουν οι αντάρτες στο Χαλέπι.
Δύο κάτοικοι της πόλης ανέφεραν πλήγματα από βόμβες-βαρέλια που έριξαν ελικόπτερα και εναέριες επιθέσεις που έπληξαν σήμερα την πόλη.
Το κομμάτι του Χαλεπίου που ελέγχει η αντιπολίτευση έχει αποκοπεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες εξαιτίας της κλιμάκωσης των αεροπορικών επιδρομών και των βομβαρδισμών του πυροβολικού που έχει στόχο την μόνη οδό που συνδέει την περιοχή με τον έξω κόσμο, την οδό Καστέλο, που φέρει το όνομα του παλιού κάστρου του Χαλεπίου. Εκτιμάται πως 350.000 άνθρωποι κατοικούν σε αυτόν τον τομέα της πόλης, διαβιώνοντας υπό σκληρές συνθήκες που επιδεινώνονται.

Παρά την εκεχειρία, κατά τη διάρκεια της νύχτας, σφοδρές μάχες ξέσπασαν μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και ανταρτών γύρω από την οδό Καστέλο, με έντονους βομβαρδισμούς από τις κυβερνητικές δυνάμεις, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Ρόιτερς πως από το ξημέρωμα, πολεμικά αεροσκάφη και ελικόπτερα φαίνονται να πραγματοποιούν διαρκώς πτήσεις πάνω από την οδό.Οι αντάρτες από τα μεσάνυχτα και έπειτα εκτόξευσαν επίσης ρουκέτες στην περιοχή της πόλης που ελέγχει η κυβέρνηση, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, ενώ οι συγκρούσεις και οι αεροπορικές επιθέσεις συνεχίστηκαν και στην ύπαιθρο.

"Αυτή η εκεχειρία λίγων ωρών στο Χαλέπι δεν έχει στόχο να σταματήσει την αιματοχυσία. Αποτελεί μάλλον μια ξεκούραση για τους δολοφόνους και τους αυτουργούς των εγκλημάτων ενάντια στους κατοίκους της πόλης και τον συριακό λαό", ανέφερε η ΜΚΟ.

Στην Δαμασκό, μια πηγή που πρόσκειται στην κυβέρνηση με δηλώσεις στο Γαλλικό Πρακτορείο εξέφρασε την δυσαρέσκεια του καθεστώτος έπειτα από την ανακοίνωση της εκεχειρίας. "Συμβαίνει συνεχώς το ίδιο, κάθε φορά που ο στρατός προελαύνει στα βόρεια του Χαλεπίου (κοντά στην οδό Καστέλο) και είναι έτοιμος να πολιορκήσει την πόλη, η Ρωσία καλεί σε εκεχειρία σε συνεργασία με τους Αμερικάνους. Προφανώς, η Μόσχα δεν επιθυμεί να καταλάβουμε το Χαλέπι".

Αναλυτές τονίζουν πως η βία θα συνεχιστεί στο Χαλέπι, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας - στρατηγικό διακύβευμα στον εμφύλιο πόλεμο - όσο δεν υπάρχει καμία πραγματική προσπάθεια επανέναρξης της πολιτικής διαδικασίας που επί της ουσίας δεν έχει ξεκινήσει ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.