Τριγμούς στο Ευρωπαϊκό οικοδόμημα και όχι μόνο έχει προκαλέσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία.
Η ψήφος της Βρετανίας υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση άφησε άναυδο ολόκληρο τον πλανήτη, επισημαίνει το δίκτυο CNBC και δεν έχει άδικο.
Για την ίδια τη Βρετανία ανοίγει τώρα μία δύσκολη περίοδος σε όλα τα επίπεδα, αλλά κυρίως στο ζήτημα της οικονομίας: Θα πρέπει να ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις, σε ορίζοντα διετίας, για τους όρους του διαζυγίου με την ΕΕ και να καταρτίσει το πλαίσιο των σχέσεων που θα έχει με τους υπόλοιπους «27», πλέον.
Πέραν των πολιτικών δεσμών, η ΕΕ ήταν ειδικά για τη Βρετανία χώρος οικονομικών και εμπορικών σχέσων και τώρα το μείζον -και για τις δύο πλευρές- είναι η ταχύτητα με την οποία θα επέλθει η έξοδος.

Ανησυχούν με ...ψυχραιμία

Μήνυμα ενότητας της ΕΕ μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος έστειλε  με κοινή δήλωσή του το κουαρτέτο των προέδρων της ΕΕ, Ντοναλντ Τουσκ, της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς και του Ολλανδού πρωθυπουργού, Μαρκ Ρούτε, λίγο μετά τη συνάντησή τους στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.


Διπλωματικός "πυρετός"

Με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, αλλά και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι θα έχει τη Δευτέρα στο Βερολίνο η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, η γερμανίδα καγκελάριος είπε: «Δεν υπάρχει τρόπος να το αποφύγουμε. Πρόκειται για ισχυρό πλήγμα στην ΕΕ».
Η γερμανίδα καγκελάριος ισχυρίστηκε ότι η ΕΕ είναι αρκετά δυνατή ώστε να βρει «τις σωστές απαντήσεις» μετά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος. 
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η αμερικανική προεδρία ανέφερε πως ο Μπαράκ Ομπάμα -που είχε ταχθεί θερμά υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, με ασυνήθιστα επανειλημμένες εκκλήσεις του και όταν είχε βρεθεί στο Λονδίνο- ενημερώθηκε για το αποτέλεσμα τα ξημερώματα της Παρασκευής. 
O Oμπάμα θα συνομιλήσει εντός της ημέρας με τον Ντέιβιντ Κάμερον, ανέφερε ο Λευκός Οίκος, λέγοντας πως ο αμερικανός πρόεδρος θα προχωρήσει σε σχόλια μετά την επικοινωνία του με το Λονδίνο.
Από τη Ρωσία, η πρώτη αντίδραση ήρθε από το υπουργείο Οικονομικών. Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Αλεξέι Μόισεβ υποβάθμισε τον κίνδυνο εκτεταμένων επιπτώσεις στη Μόσχα, αλλά υπογράμμισε ότι η διεθνής αβεβαιότητα που προκύπτει θα πλήξει συνολικά τις ξένες επενδύσεις. 

Η βρετανική ψήφος «δεν ενέχει σημαντικό ρίσκο για τη Ρωσία, αλλά πιθανότατα θα μειώσει την "όρεξη των επενδυτών" για ανάληψη ρίσκου» ανέφερε ο Μόισεβ, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Tass.