Κίνδυνος διάλυσης της Μεγάλης Βρετανίας – Με απόσχιση απειλούν Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία
<p>Αλυσιδωτές αντιδράσεις μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος</p>
Το κουτί της Πανδώρας φαίνεται πως ανοίγει η επικράτηση του Brexit στο Βρετανικό δημοψήφισμα. Οι αλυσιδωτές αντιδράσεις πολλές και ένα κρίσιμο ερώτημα που δημιουργείται μετά και τις δηλώσεις από Βόρεια Ιρλανδία και Σκωτία που επιθυμούν την παραμονή τους στην Ευρωπαική Ένωση είναι το αν η Μεγάλη Βρετανία οδεύει προς διάλυση.
Χαρακτηριστικά ήταν τα όσα δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της Νίκολα Στέρτζον, μετά την ψήφο των Σκωτζέζων υπέρ της παραμονής στην ΕΕ,
«Η ψηφοφορία εδώ καθιστά σαφές ότι οι Σκωτζέζοι βλέπουν το μέλλον τους στους κόλπους της ΕΕ», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η κ. Στέρτζιον μάλιστα είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητήσει νέο δημοψήφισμα στη Σκωτία, με βάση τα νέα δεδομένα, καθώς στο προηγούμενο, το 2014 οι Σκωτσέζοι είχαν απορρίψει την ανεξαρτησία της Σκωτίας.
Υπενθυμίζεται, ότι το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο 2014 και , τότε, είχε υπερισχύσει το «όχι» με το 55% των ψήφων.
Στην Ιρλανδία ο αρχηγός του Sinn Fein ανέφερε πως η έκβαση της βρετανικής κάλπης φέρνει πιο κοντά «το στόχο μίας ενωμένης Ιρλανδίας». Το Sinn Fein κάλεσε σε διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ένωση της Ιρλανδίας μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit.
Μάλιστα, η Ιρλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι συγκαλεί έκτακτο υπουργικό συμβούλιο μέσα στην ημέρα προκειμένου να αξιολογήσει τις «πολύ σημαντικές συνέπειες για την Ιρλανδία και την ΕΕ ως σύνολο».
«Το αποτέλεσμα αυτό έχει σαφώς πολύ σημαντικές συνέπειες για την Ιρλανδία, όπως και για τη Βρετανία και για την ΕΕ», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ιρλανδικής κυβέρνησης. «Η κυβέρνηση θα συνεδριάσει αργότερα σήμερα το πρωί για να συζητήσει για το αποτέλεσμα. Μετά την συνάντηση αυτή, ο πρωθυπουργός θα κάνει επίσημη ανακοίνωση», καταλήγει η ανακοίνωση της ιρλανδικής κυβέρνησης.
Στην Ισπανία, τώρα ο υπουργός Εξωτερικών πρότεινε "συγκυριαρχία" Ισπανίας και Βρετανίας επί του Γιβραλτάρ, η οποία θα επιτρέψει στον βρετανικό θύλακα την πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετά το Brexit. "Για να είμαι ξεκάθαρος, η ισπανική σημαία στο Βράχο είναι πολύ πιο κοντά σε σχέση με το παρελθόν"είπε. Οι κάτοικοι του Γιβραλτάρ ψήφισαν με ποσοστό άνω του 90% υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πολιτικοί αναλυτές προβλέπουν ότι σε κάθε περίπτωση η επικράτηση του Brexit θα πυροδοτήσει σαρωτικές αλλαγές ακόμα και στην ίδια την υπόσταση της Μεγάλης Βρετανίας.