Κατάργηση των αγγλικών ως γλώσσας της ΕΕ ζητούν Γάλλοι αξιωματούχοι
<p>Μία ανατρεπτική πρόταση ως απόρροια του βρετανικού δημοψηφίσματος</p> <p> </p>
Μία, αν μη τι άλλο, ανατρεπτική πρόταση κατέθεσε Γάλλος αξιωματούχος, ως απόρροια του βρετανικού δημοψηφίσματος.
Ο δήμαρχος της πόλης Μπεζιέ στο Βόρεια Γαλλία, Robert Ménard, κάλεσε τις Βρυξέλλες να... αποτάξουν την αγγλική γλώσσα μετά την ψήφο των Βρετανών για αποχώρηση από την ΕΕ και να μην τη χρησιμοποιούν ως επίσημη γλώσσα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ο Ménard υποστήριξε ότι η αγγλική γλώσσα, μία από τις «γλώσσες εργασίας» σε όλα τα έγγραφα της ΕΕ, δεν έχει πλέον «καμία νομιμοποίηση» μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία.
Robert Ménard
Την ίδια ώρα, και ο αριστερός υποψήφιος για τη Γαλλική Προεδρία Ζαν-Λικ Μελανσόν είπε ότι τα αγγλικά δεν μπορούν πια να είναι «η τρίτη γλώσσα εργασίας του Ευρωκοινοβουλίου».
Ζαν-Λικ Μελανσόν
Πάντως, αυτή η πρόταση των Γάλλων σηκώνει πολλή συζήτηση, για διάφορους λόγους. Π.χ., το 51% των Ευρωπαίων πολιτών μπορεί να ομιλεί τα αγγλικά ως πρώτη ή δεύτερη γλώσσα, την ίδια ώρα που μόλις ένα 25% μπορεί να μιλά γαλλικά ή γερμανικά.
Επίσης, τα αγγλικά είναι η επίσημη γλώσσα τόσο της Ιρλανδίας όσο και της Μάλτας, που είναι και δύο χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Εξάλλου, μια αναφορά της ΕΕ το 2013 μιλούσε για το πώς τα αγγλικά «νίκησαν» οποιαδήποτε άλλη γλώσσα σε έναν άτυπο διαγωνισμό για το ποια θα γίνει η κοινή γλώσσα της ΕΕ. Μάλιστα, στην ίδια αναφορά καταγραφόταν ότι η αγγλική γλώσσα είναι η πιο δημοφιλής γλώσσα σε όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ, εκτός από πέντε, που είναι μικρότερες χώρες οι οποίες χρησιμοποιούν τη γλώσσα των μεγαλύτερων γειτόνων τους.
Και όχι μόνο αυτό, αλλά η αναφορά τόνιζε ότι τα αγγλικά θα μπορούσαν να αποκτήσουν ακόμα μεγαλύτερη δυναμική στο μέλλον. Προς αυτή την κατεύθυνση, μια έρευνα έδειξε ότι το 94% των μαθητών Γυμνασίου και το 83% των μαθητών Δημοτικού σε όλη την ΕΕ διδάσκονται τα αγγλικά ως πρώτη ξένη γλώσσα.