Επιθέσεις κατά της ζωής του στις ΗΠΑ φοβάται ο Φετουλάχ Γκιουλέν
<p>Μετά τη στοχοποίησή του από τον Ερντογάν για το πραξικόπημα</p>
Οι δικηγόροι του Τούρκου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, διατύπωσαν σήμερα φόβους για το ενδεχόμενο να διαπραχθούν επιθέσεις κατά της ζωής του, μετά το αίτημα της Τουρκίας προς τις αμερικανικές αρχές για την έκδοσή του με την κατηγορία ότι έδωσε εντολή για την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.
Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στην Ουάσιγκτον, οι δικηγόροι επισήμαναν ότι αναμένουν πως ο ιεροκήρυκας, ο οποίος έχει αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου μήνα με στόχο την ανατροπή της τουρκικής κυβέρνησης, θα παραμείνει στην απόμερη οικία του στα βουνά της Πενσιλβάνιας.
«Έχουμε διαβάσει τις ανησυχίες της Τουρκίας ότι ο Γκιουλέν, αυτός ο ηλικιωμένος, αδύναμος θρησκευτικός ηγέτης, θα εγκαταλείψει (τις ΗΠΑ) και θα διαφύγει προς κάποια άλλη χώρα» δήλωσε σήμερα ο δικηγόρος Ριντ Βέινγκαρτεν του γραφείου Steptoe & Johnson LLP, κρίνοντας αυτού του είδους τις αιτιάσεις «παράλογες».
Σύμφωνα με τους δικηγόρους του ιεροκήρυκα, ο Γκιουλέν δεν θα εκδοθεί, καθώς δεν υπάρχει ούτε «σκιά απόδειξης» σε βάρος του.
«Δεν έχουμε δει την παραμικρή απόδειξη, άμεση ή έμμεση, που θα παρουσιαζόταν με πειστικό τρόπο κατά την εξέταση των γεγονότων, ούτε καν μια σκιά απόδειξης (...) που να εμπλέκει τον Γκιουλέν» υπογράμμισε ο Βέινγκαρτεν.
«Οι θεωρίες συνωμοσίας και οι απειλές του προέδρου Ερντογάν δεν είναι αρκετά αξιόπιστες προκειμένου να κλονίσουν το αμερικανικό δικαστικό σύστημα. Για αυτούς ακριβώς τους λόγους, πιστεύουμε ότι ο Γκιουλέν δεν πρέπει και δεν θα εκδοθεί» τόνισε ο δικηγόρος.
Ο ίδιος κατηγόρησε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι ποντάρει «στην εξουσία και την πολιτική» προκειμένου να ακουστεί η φωνή του στην Ουάσιγκτον.
«Δεν εκτυλίσσεται μια σύγκρουση πολιτισμών. Πιστεύω ότι ο πρόεδρος Ερντογάν πιστεύει ότι με το χτυπήσει τα χέρια του, οι άλλοι θα εκτελέσουν τις εντολές του».
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο Βέινγκαρτεν και ο Μάικλ Μίλερ, ένας άλλος δικηγόρος από το ίδιο δικηγορικό γραφείο, επισήμαναν ότι τα στοιχεία από τον φάκελο μιας υπόθεσης του 2015 την οποία χρηματοδότησε η τουρκική κυβέρνηση σε βάρος του Γκιουλέν σε ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο της Πενσιλβάνιας έδειξαν ότι ο η τουρκική κυβέρνηση βασίζεται σε αμφίβολες αποδείξεις προκειμένου να υποστηρίξει την θέση της.
Σύμφωνα με τα έγγραφα, ο Γκιουλέν κατηγορείται ότι έστειλε κωδικοποιημένες εντολές σε υποστηρικτές του, στελέχη των δικαστικών αρχών της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια ενός κηρύγματος το 2009 καλώντας τους να προχωρήσουν στη δίωξη των μελών μιας θρησκευτικής αίρεσης. Υποστηρίζεται επιπλέον ότι οι διάλογοι σε μια δημοφιλή τηλεοπτική εκπομπή είναι διάσπαρτοι από μηνύματα. Η υπόθεση απορρίφθηκε από δικαστή τον Ιούνιο.
Η τουρκική κυβέρνηση, εντούτοις, διατείνεται ότι τέτοιου είδους στοιχεία είναι έγκυρα διότι ο Γκιουλέν λειτουργεί μυστικά και αποστέλλει τα κωδικοποιημένα μηνύματά του στους υποστηρικτές του.