ZDF: Το νότιο μέτωπο του Τσίπρα παίρνει μορφή
<p>Τι αναφέρουν γερμανικά ΜΜΕ</p>
Ευνοϊκος άνεμος για τον Ελληνα πρωθυπουργό. Κατάφερε, για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης να προσκαλέσει σε σύνοδο στην Αθήνα όλους του ηγέτες της νότιας Ευρώπης. «Σε καμμία όμως περίπτωση», δεν θέλει να συμπήξει μέτωπο κατά των βορείων χωρών οι οποίες είναι υπέρ της λιτότητας.
Αλήθεια;
Το αντίθετο πρέπει να είναι το σωστό. Διότι θα μπορούσε επιτέλους να γίνει κατορθωτό να αποφευχθούν ευκολότερα από πριν οι όροι για τη λιτότητα, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις. Αυτό είναι κάτι που έχει να κάνει με την προσφυγική κρίση. «Τώρα που η γερμανική κυβέρνηση εξαρτάται από τη βοήθεια των Ευρωπαίων του νότου, δεν θα εφαρμοσθούν τα κριτήρια του Μάαστριχτ με τη μεγαλύτερη αυστηρότητα », εικάζει ο Ράινχαρντ Κλούσε, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη της μεγάλης ελβετικής τράπεζας UBS. Επομένως «θα πρέπει να είναι κανείς πολιτικά γενναιόδωρος».
Παρόμοια γνώμη έχει ο συναδελφός του Ντάνιελ Λέντς o οικονομικός αναλυτής της συνεταιριστικής τράπεζας της Φρανκφούρτης DZ. Τον Tσίπρα τον ενδιαφέρει «να αποφύγει τον εναγκαλισμό των αυστηρών μέτρων». Τον Τσίπρα τον διευκολύνει όμως και το Brexit, αφού τώρα πρέπει να αποφευχθεί η διάλυση της Ευρώπης: «Το χρονικό σημείο σύγκλησης της συνόδου των Ευρωπαίων του νότου επελέγη έξυπνα» από τον Τσίπρα λέει ο Λέντς. Σημαντικό ήταν για το σχέδιο του Τσίπρα και το γεγονός ότι στα μέσα Σεπτεμβρίου οι δανειστές θα ελέγξουν αν εφαρμόζονται οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.
Συγκολητική ουσία για του Ευρωπαίους του νότου είναι η οικονομική τους αδυναμία. Το γεγονός ότι χάρη στην κοινή τους προσπάθεια εισακούστηκαν και εγκαταλείφθηκαν τα κριτήρια του Μάαστριχτ έχει ήδη διαφανεί. Η Κομισιόν δεν επέβαλε κυρώσεις στην Ισπανία και την Πορτογαλία.
Ο επίτροπος για την Οικονομία τηε Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε μάλιστα ότι πολλοί αμφιβάλλουν πια για την Ευρώπη και αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη. «Ακόμα και συμβολικές κυρώσεις δεν θα γίνονταν κατανοητές από τους πολίτες», είπε ο Μοσκοβισί. Η ενίσχυση αυτής της θέσης στην Ε.Ε. και την ευρωζώνη πρέπει να είναι ο πολιτικός στόχος της συνάντησης των μεσογειακών χωρών στην Αθήνα.