Νέες απειλές κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με άνοιγμα των συνόρων από την Τουρκία που θα οδηγήσουν στο να πλημμύρισει η Ευρώπη με πρόσφυγες και μετανάστες, εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον πρωθυπουργό του.

Υπενθυμίζεται ότι εχθές, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ προειδοποίησε και ο ίδιος τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι χωρίς την βοήθεια της Άγκυρας η Ευρώπη μπορεί να «πλημμυρίσει» με κύματα μεταναστών, σημειώνοντας πως η διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην Ε.Ε. θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ πιο επιβλαβής για την Γηραιά Ήπειρο από ό,τι στην Τουρκία.

Οπως μετέδωσε το Reuters, ο «Σουλτάνος» κάλεσε την ΕΕ να μην προχωρήσει σε άλλες κινήσεις, με αφορμή την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ψηφίσει υπέρ του παγώματος των ενταξιακών συνομιλιών με την Αγκυρα λόγω του τρόπου αντίδρασης της τουρκικής κυβέρνησης στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Ειδικότερα, μιλώντας σε γυναικείες οργανώσεις ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε: Μην μας πιέζετε, μην μας απειλείτε. Αν προχωρήσετε ακόμα περισσότερο με τις αποφάσεις σας, οι πύλες των συνόρων θα ανοίξουν»,

«Εμείς έχουμε τρία εκατομμύρια πρόσφυγες στο έδαφός μας, έχουμε δώσει 15 δισ. και η Ευρώπη δεν έχει υλοποιήσει τις υποσχέσεις της. Αν προχωρήσετε ακόμα περισσότερο με τις αποφάσεις σας, οι συνοριακές πύλες θα ανοίξουν» είπε ο Ερντογάν.

«Ούτε εγώ, ούτε ο λαός μου θα επηρεαστούν από αυτές τις απειλές. Δεν έχει σημασία αν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το ψήφισμα», δήλωσε.

Να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο Ερντογάν είχε χαρακτηρίσει «άνευ αξίας» το ψήφισμα της Ευρωβουλής: «Ξεκαθαρίσαμε ξανά και ξανά πως τηρούμε τις ευρωπαϊκές αξίες περισσότερο από πολλές χώρες της ΕΕ αλλά δεν βλέπουμε απτή υποστήριξη από τους εταίρους μας στη Δύση» είπε σε συνέδριο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) στην Κωνσταντινούπολη

Οι δηλώσεις του Ερντογάν επιβεβαιώνουν τις ευρωπαϊκές ανησυχίες για το ενδεχόμενο αναστολής της εφαρμογής της συμφωνίας εκ μέρους της Αγκυρας και της απελευθέρωσης της ροής προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη. Η Τουρκία «φιλοξενεί» στο έδαφός της 2,7 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες.

Το μπαράζ των δηλώσεων αυτών εκδηλώθηκε μετά το ψήφισμα με ευρεία πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ζήτησε - σε ένα μη δεσμευτικό ψήφισμά του - να «παγώσουν» προσωρινά οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ-Τουρκίας.

«Χλιαρή» αντίδραση από Ευρώπη

Η αντίδραση της Ευρώπης απέναντι στο νέο μπαράζ προκλητικών δηλώσεων από την πλευρά της Τουρκίας χαρακτηρίζεται ως "χλιαρή" που φαίνεται απλά να παρακολουθεί και να μην απαντά - παρεμβα΄νει με πιο δυναμικό τρόπο.

«Οι απειλές» κατά της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες και μετανάστες «δεν οδηγούν πουθενά», δήλωσε η εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, αμέσως μετά τη διατύπωση της απειλής από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπμ Ερντογάν για το άνοιγμα των τουρκικών συνόρων σε όσους θέλουν να φθάσουν στην Ευρώπη.

«Θεωρούμε τη συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση ως κοινή επιτυχία και τη συνέχιση της εφαρμογής αυτής της συμφωνίας προς το συμφέρον όλων των πλευρών…Απειλές και από τις δύο πλευρές δεν οδηγούν πουθενά», δήλωσε η Ουλρίκε Ντέμερ.

Σχοινάς: Η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στην εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία

Την πλήρη δέσμευση της ΕΕ στην εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία για το προσφυγικό ζήτημα επανέλαβε από τις Βρυξέλλες ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Σχολιάζοντας τις απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως «θα ανοίξει τα σύνορα»,ο εκπρόσωπος της Κομισιόν τόνισε πως η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στην εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

«Πρόκειται για ένα συμβόλαιο αμοιβαίας εμπιστοσύνης και αναμένουμε πως οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν να υλοποιούν τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις τους. Η ΕΕ από την πλευρά της αυτό κάνει και στο τέλος της διαδικασίας θα δούμε ποιο είναι το συνολικό συμπέρασμα αυτού του συμβολαίου», ανέφερε.

Οσον αφορά γενικότερα τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, μετά το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ζήτησε το προσωρινό πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο κ. Σχοινάς παρέπεμψε στις δηλώσεις της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία διατύπωσε τη θέση της Επιτροπής, λέγοντας πως οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία πρέπει να παραμείνουν ανοιχτοί.

Από την πλευρά της ο εκπρόσωπος της Επιτροπής για θέματα μετανάστευσης Ερνστ Τοβε ανέφερε σχετικά με την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στην ΕΕ, πως μόλις επτά από τα εξήντα επτά συνολικά κριτήρια δεν έχουν ικανοποιηθεί.

Ενα από τα κριτήρια που δεν έχει εκπληρώσει η Τουρκία, όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αφορά τον αντιτρομοκρατικό νόμο, αλλά η Επιτροπή εκτιμά ότι η εξεύρεση λύσης είναι δυνατή, και προς τον σκοπό αυτό συνεχίζονται οι επαφές σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Τούρκου υπουργού ευρωπαϊκών θεμάτων, Ομέρ Τσελίκ, την επόμενη εβδομάδα. Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο η Επιτροπή θα παρουσιάσει την τέταρτη έκθεσή της για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας η οποία θα περιλαμβάνει και την αξιολόγηση εκπλήρωσης των κριτηρίων για την απελευθέρωση της βίζας.