H EE είναι έτοιμη να συμμετάσχει στη διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό στις 12 Ιανουαρίου 2017, επισημαίνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα συμπεράσματά του για την Κύπρο που δόθηκαν πριν από λίγο στη δημοσιότητα.

«Μετά την ενημέρωση των ευρωπαίων ηγετών από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την υποστήριξή του στην εν εξελίξει διαδικασία για την επανένωση της Κύπρου.

Η ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Κύπρος είναι και θα παραμείνει μέλος της Ένωσης μετά τη διευθέτηση του Κυπριακού, είναι έτοιμη να συμμετάσχει στη διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό στις 12 Ιανουαρίου 2017», αναφέρεται στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.

Χριστοδουλίδης: Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. δίνουν στήριξη στην κρίσιμη συγκυρία του Κυπριακού

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε απόψε πως «είναι σημαντικό ότι υπάρχει καθολική στήριξη από τα κράτη μέλη της ΕΕ σε αυτή την πολύ κρίσιμη συγκυρία του Κυπριακού».

Ο κ. Χριστοδουλίδης, μετά το πέρας της ενημέρωσης του προέδρου Αναστασιάδη ανέφερε ότι δόθηκε ειδικότερη έμφαση στη διαδικασία και την πορεία μέχρι την πολυμερή διάσκεψη, που θα ξεκινήσει στις 12 Ιανουαρίου, αλλά και για το σημαντικό κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Ο Κύπριος εκπρόσωπος εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίηση του προέδρου Αναστασιάδη για τα αποτελέσματα και το διάλογο που ακολούθησε της ενημέρωσης, την ανταπόκριση από τους επικεφαλής των θεσμών της ΕΕ, αλλά και τους αρχηγούς των κρατών και κυβερνήσεων.

«Ειδικότερα στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, είναι σημαντικό ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να διαδραματίσει το ρόλο που της αναλογεί για ένα κράτος μέλος, αφού θεωρούμε ότι η ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος μέλος της Ένωσης - κάτι που θα συνεχιστεί και μετά τη λύση του Κυπριακού - αποτελεί την καλύτερη ασφαλιστική δικλείδα για το σύνολο του κυπριακού λαού, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους», τόνισε.

Είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο, είπε, που στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχει περιληφθεί ειδική αναφορά στο Κυπριακό, σύμφωνα με την οποία, «ακριβώς επειδή η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος και θα συνεχίσει και μετά τη λύση του Κυπριακού να είναι κράτος της ΕΕ, εκφράζεται η ετοιμότητα για συμμετοχή στην πολυμερή διάσκεψη, που θα ξεκινήσει στις 12 Ιανουαρίου».

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι έγιναν τοποθετήσεις από τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, τον Ντ. Τουσκ, τον Ζ.Κ.Γιούνκερ και την Φ. Μογκερίνι.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου ο πρόεδρος Αναστασιάδης είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις και με την Καγκελάριο της Γερμανίας και άλλους αρχηγούς κυβερνήσεων.

Στο μεταξύ ο "πρωθυπουργός" του παράνομου καθεστώτος, Χουσείν Οζγκιουργκιούν, δήλωσε ότι δεν θα στηρίξει μια συμφωνία, που θα δίνει τη Μόρφου στους Ελληνοκύπριους. Υπενθύμισε ότι και ο Τούρκος πρόεδρος, Ερντογάν το 2008 είχε πει ότι η Μόρφου δεν θα δοθεί και "σε αυτή του τη στάση δεν υπήρξε καμιά αλλαγή", πρόσθεσε .