Τα προγράμματα διάσωσης έφεραν αποτέλεσμα στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, όχι όμως στην Ελλάδα. Γιατί συνέβη αυτό; Ο Κλάους Ρέγκλινγκ δίνει την δική του απάντηση σε συνέντευξη στην El Mundo. Yπάρχουν τρεις λόγοι λέει ο επικεφαλής του ESM. Τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας μας- σε σχέση με άλλες είναι η αδυναμία της διοίκησης και η αναστάτωση που προκάλεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο εξάμηνο του 2015.

«Πρώτον, όταν ξέσπασε η κρίση, τα προβλήματα στην Ελλάδα ήταν πολύ μεγαλύτερα από ότι σε κάθε άλλη χώρα, σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό και εμπορικό έλλειμμα και την απώλεια ανταγωνιστικότητας. Δεύτερον, η ελληνική διοίκηση είναι εξαιρετικά αδύναμη. Αυτός είναι ο λόγος που η Ελλάδα έλαβε μεγάλη τεχνική βοήθεια από το ΔΝΤ και την Κομισιόν, αλλά το ενδυναμωθεί η διοίκηση είναι αποστολή μίας γενιάς. Τρίτον, το πρώτο μισό του 2015 υπήρξε αυτή η μεγάλη αναστάτωση με τη νέα κυβέρνηση».
Από τον Αύγουστο του 2015, το τρίτο πρόγραμμα εφαρμόζεται αρκετά καλά. «Υπάρχουν προβλήματα, καθυστερήσεις, αλλά κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση. Αυτή τη στιγμή έχουμε κολλήσει λίγο στη δεύτερη αξιολόγηση, αλλά ελπίζω ότι θα κάνουμε πρόοδο στο μέλλον» είπε και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα είναι δεσμευμένη να μας ενημερώνει».

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ δεν δίστασε να επιτεθεί στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αλλά και στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Σύμφωνα με τον Κλάους Ρέγλινγκ, το 2014 «είχαμε τα πρώτα θετικά σημάδια, η πρώτη χρονιά θετικής ανάπτυξης μετά από 5 χρόνια ύφεσης. Μετά, όπως όλοι ξέρουμε, ο Τσίπρας κέρδισε τις εκλογές τον Ιανουάριο του 2015 με εντολή να δοκιμάσει έναν άλλο δρόμο. Να ανατρέψει κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις και να σταματήσει το πρόγραμμα που είχε συμφωνηθεί. Και είδαμε τα αποτελέσματα: η ελληνική οικονομία επέστρεψε στην ύφεση, αθέτησε κάποιες εξωτερικές πληρωμές και έφτασε πολύ κοντά στο Grexit. Ήταν ένα δραματικό πρώτο εξάμηνο, πολύ ακριβό για την οικονομία και τον πληθυσμό».
Αλλά όπως εκτιμά, παρά τα προβλήματα, από τον Αύγουστο του 2015 το πρόγραμμα εφαρμόζεται σχετικά καλά. «Υπάρχουν προβλήματα, καθυστερήσεις, αλλά κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση. Αυτή τη στιγμή έχουμε κολλήσει λίγο στη δεύτερη αξιολόγηση, αλλά ελπίζω ότι θα κάνουμε πρόοδο στο μέλλον», είπε ο Ρέγκλινγκ.