Ξεκίνησε στη Γενεύη η διεθνής διάσκεψη για το Κυπριακό, η οποία αποτελεί το επόμενο στάδιο των διμερών εντατικών διαπραγματεύσεων που είχαν το προηγούμενο τριήμερο ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μ. Ακιντζί. Η διάσκεψη θα είναι πολυμερής, με τη συμμετοχή των δύο κοινοτήτων, των τριών εγγυητριών χωρών, των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ. Αποκλειστικό θέμα που θα συζητηθεί θα είναι η ασφάλεια και οι εγγυήσεις.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το τελετουργικό μέρος της Διάσκεψης, το οποίο περιλαμβάνει ομιλίες των εμπλεκομένων μερών, ξεκίνησε στις 11.00 ώρα Γενεύης. Πληροφορίες της ελληνο-κυπριακής πλευράς αναφέρουν ότι θα υπάρξει τοποθέτηση της ΕΕ, η οποία θα είναι εξαιρετικά υποστηρικτική για την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και τη διαδικασία που ακολουθούν οι δυο πλευρές, για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

Η Ελλάδα εκπροσωπείται από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Όπως, όμως, σημείωνε κορυφαία κυβερνητική πηγή στο ΑΠΕ -ΜΠΕ, «κατά τη διάρκεια των συνομιλιών αν διαφανεί πιθανότητα λύσης, τότε θα αναλάβουν οι πρωθυπουργοί». Τότε και μόνο, αν διαφανεί λύση δηλαδή, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας θα προσέλθει στη Γενεύη. Όσον αφορά αυτή καθαυτή τη Διάσκεψη, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο χρονικής επιμήκυνσής της, ενώ από την πρώτη στιγμή είχε διευκρινιστεί, ούτως ή άλλως, ότι είναι μια διαδικασία χωρίς τέλος.

Ο κ. Κοτζιάς είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για την πορεία των συνομιλιών. Αμέσως μετά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.
Η ελληνική πλευρά έχει επανειλημμένα τονίσει τη σημασία του ενεργού ρόλου της ΕΕ στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και εκφράζει την ικανοποίησή της για την παρουσία στη Γενεύη του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, γεγονός που δείχνει ότι η ΕΕ εκπροσωπείται στις συνομιλίες στο υψηλότερο επίπεδο.


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο τηλεφωνικής επικοινωνίας του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν και επανέλαβε ότι «Η ελληνική κυβέρνηση είναι προσηλωμένη σε μια σκληρή προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης». Χαρακτήρισε θετική την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συνομιλίες στην Γενεύη, καθώς και την ανταλλαγή χαρτών σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι αρκετά κρίσιμα ζητήματα παραμένουν ανοιχτά.

Οι συνομιλίες του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί οδήγησαν χθες στην ανταλλαγή χαρτών που κινούνταν στα ποσοστά (τουρκοκυπριακού εδάφους) μεταξύ 28,2% και 29,2%, δηλαδή στο πλαίσιο το οποίο είχε τεθεί στο Μον Πελερέν.
«Σταθμό στην ιστορία του Κυπριακού (είναι) η κατάθεση χαρτών»: Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας, δια του Προέδρου Αναστασιάδη, μέσω twitter. Και προσθέτει: «Συνεχίζουμε με συνέπεια την προσπάθεια ικανοποίησης των προσδοκιών του κυπριακού λαού».
Αντίστοιχη δήλωση έκανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, που έκανε γνωστό, από την άλλη, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη καταθέσει, εγγράφως, τις αντιρρήσεις της στην τουρκοκυπριακή πρόταση.