Όλη νύχτα συνέχισαν τις έρευνες οι διασώστες για τους τουλάχιστον 25 αγνοούμενους -ανάμεσά τους και τέσσερα παιδιά- στα ερείπια του ξενοδοχείου Rigopiano στην ευρύτερη περιοχή της Πεσκάρα στην κεντρική Ιταλία.

Αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες των ιταλικών ΜΜΕ αναφορικά με τον αριθμό των θυμάτων. Για 4 νεκρούς κάνουν λόγο οι εφημερίδες Repubblica και Corriere, για δύο το πρακτορείο Ansa, ενώ σώθηκαν δύο άνθρωποι που ήταν έξω απ’ το κτίριο την ώρα της χιονοστιβάδας.

Η χιονοστιβάδα σάρωσε το κτίριο με απίστευτη σφοδρότητα μετά από πολλά χτυπήματα του Εγκέλαδου -τέσσερα εκ των οποίων ήταν πάνω από 5 Ρίχτερ- στην περιοχή. Οι απανωτοί σεισμοί έχουν κατατρομοκρατήσει τους κατοίκους, εν μέσω σφοδρής κακοκαιρίας και χιονοθύελλας που έχει προκαλέσει μεγάλες βλάβες στις τηλεφωνικές γραμμές και το δίκτυο ηλεκτροδότηδσης.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι απηύθυνε έκκληση για ομοψυφία υπόγραμμίζοντας ότι η χώρα αντιμετωπίζει έναν «άνευ προηγουμένου φάυλο κύκλο παγετού, ψύχους και σεισμών». Ενώ ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ είπε ότι η Ε.Ε. είναι έτοιμη να στείλει βοήθεια γιατί «ένας σεισμός στην Ιταλία είναι σεισμός στην Ευρώπη.»

Οι αρχές εκτιμούν ότι στο ξενοδοχείο βρίσκονταν περί τα 35 άτομα. «Επισήμως είναι λιγότεροι οι καταγεγραμμένοι, δηλαδή 22 πελάτες και 7 μέλη του προσωπικού, αλλά είναι πιθανό να υπήρχαν και επισκέπτες», εξηγεί ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, Μάριο Ματσόκα.

Δύο οι επιζώντες

Ένας απ’ τους πελάτες του ξενοδοχείου, που βρέθηκε έξω απ’ το κτίριο την ώρα της καταστροφής, ήταν αυτός που σήμανε συναγερμό με το τηλέφωνό του.

O Τζιαμπιέρο Παρέτε με τη γυναίκα του και τα δύο παιδιά του (φωτογραφία: Corriere della Sera)

Ο Τζιαμπιέρο Παρέτε, του οποίου η σύζυγος και τα δύο παιδιά αγνοούνται, είπε ότι είχε πάει να πάρει κάτι απ’ το αυτοκίνητό του. «Με κάλυψε το χιόνι, αλλά κατάφερα να βγω έξω. Το αυτοκίνητο δεν σκεπάστηκε κι έτσι περίμενα να φθάσουν οι διασώστες.» Ο Παρέτε συνέχισε να τηλεφωνεί στις αρχές αλλά πέρασαν ώρες, μέχρι τις 20:00, μέχρις ότου δώσουν σημασία στις εκκλήσεις του για βοήθεια όπως μεταδίδουν ιταλικά ΜΜΕ.

Ποιοι είναι οι αγνοούμενοι

Σύμφωνα με τον κατάλογο 23 ονομάτων που έδωσε στη δημοσιότητα η εφημερίδα La Stampa, oι περισσότεροι απ’ τους αγνοούμενους είναι Ιταλοί, αλλά υπάρχουν κι ένας Ελβετός κι ένας Ρουμάνος. Υπάρχουν και τρία παιδιά ηλικίας έξι, επτά και εννέα ετών, ενώ ο γηραιότερος στη λίστα είναι ένας 60χρονος.

Επτά απ’ τους αγνοούμενους είναι απ’ τη γειτονική περιφέρεια Μάρκε.