Σε ένα άρθρο στο Euronews, απολογισμό των εντατικοποιημένων συνομιλιών στο Κυπριακό, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, εκφράζει τη θέση του τονίζοντας ότι η ΕΕ προσφέρει όλες τις εγγυήσεις που χρειάζεται η Κύπρος.

Στο άρθρο γνώμης ο Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι στο φαινομενικά δυσεπίλυτο πρόβλημα της Κύπρου αναζωπυρώνεται οι ελπίδες μέσα από τις εντατικές διαπραγματεύσεις της τελευταίας περιόδου.

Ακολούθως υποβάλλει το ερώτημα κατά πόσο η Κύπρος θα μπορούσε ως μέλος της ΕΕ και σταυροδρόμι της Ευρώπης να αναδειχθεί σαν φάρος ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή καθώς και στον παγκόσμιο ευρύτερα.

Όπως αναφέρει τα κεφάλαια του εδαφικού, της ασφάλειας και των εγγυήσεων, τα πιο σημαντικά από τα επτά, αποτελούν τις εναπομείνασες προκλήσεις στις διαπραγματεύσεις. Αυτά είναι τα κεφάλαια, που εν τέλει θα καθορίσουν «την ισορροπία και το κατά πόσο μια λύση είναι πράγματι εφικτή», διαπιστώνει ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Επίσης, γράφει πως, παρά το γεγονός ότι υπήρξε «ιστορική εξέλιξη στο Κυπριακό, ένα πρώτο θετικό βήμα, που δεν πρέπει να υποτιμηθεί», η τουρκοκυπριακή πρόταση, δεν απευθύνεται στις προσδοκίες της ελληνοκυπριακής πλευράς για «ορθή και δίκαιη εδαφική αναπροσαρμογή».

Σε ό,τι αφορά το ρόλο της ΕΕ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρει πως η Κύπρος είναι και θα παραμείνει μέλος ακόμη και μετά τη λύση.

"Ένα βιώσιμο, λειτουργικό και σύγχρονο δεν έχει καμία ανάγκη από εγγυήσεις από τρίτη χώρα. Η καλύτερη εγγύηση για την ασφάλεια κάθε χώρας είναι ένα πολύ λειτουργικό κράτος, και για ένα κράτος μέλος της ΕΕ, η καλύτερη εγγύηση είναι η ίδια η ιδιότητα του ως μέλος" σημειώνει.

Ο Ν. Χριστοδουλίδης αναφέρεται στην τουρκική εισβολή του 1974, για την οποία υποστηρίζει πως «η Τουρκία χρησιμοποίησε την πρόφαση ότι πάτησε πόδι για να προστατεύσει την τουρκοκυπριακή κοινότητα και πως τόσο η εισβολή όσο και η συνεχιζόμενη κατοχή και διαίρεση του νησιού, αποτελούν "πληγή" όχι μόνο για τους Ελληνοκύπριους».

Το Σχέδιο Ανάν του 2004 απορρίφθηκε από το 76% των Ελλήνων Κυπρίων, «επειδή απέτυχε να αντιμετωπίσει τις νόμιμες ανησυχίες, ιδίως τη συνέχιση της παρουσίας ξένων στρατευμάτων στο νησί», καταλήγει ο Νίκος Χριστοδουλίδης.