Το πρώτο θαλάσσιο διαφανές ρομπότ από υδρογέλη, το οποίο μοιάζει με ζελατινώδες χέρι και, μεταξύ άλλων, μπορεί να πιάσει ένα ζωντανό ψάρι και μετά να το απελευθερώσει πάλι, δημιούργησαν ερευνητές του φημισμένου Πανεπιστημίου ΜΙΤ [Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης] των ΗΠΑ.

Η υδρογέλη είναι ένα ανθεκτικό, ελαστικό, σχεδόν διαφανές υλικό που αποτελείται κυρίως από νερό, πράγμα που καθιστά το ρομπότ σχεδόν αόρατο μέσα στο νερό.

Οι ερευνητές πειραματίσθηκαν με την υδρογέλη για να δημιουργήσουν ρομπότ με διάφορα σχήματα, που μπορούν να κάνουν διάφορα πράγματα μέσα στο νερό, π.χ. να κλωτσήσουν μια μπάλα.

Οι μηχανικοί, με επικεφαλής τον Σουανζέ Ζάο, αναπληρωτή καθηγητή της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature Communications", πιστεύουν ότι αυτού του είδους τα μαλακά και εύκαμπτα ρομπότ μελλοντικά μπορούν να αξιοποιηθούν για βιοϊατρικές εφαρμογές, π.χ. στη χειρουργική.

Η έρευνα χρηματοδοτείται, μεταξύ άλλων, από το Γραφείο Ερευνών του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, το οποίο προφανώς διαβλέπει και στρατιωτικές εφαρμογές.