Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι στη διάρκεια βομβαρδισμού που διεξήγαγε στη Συρία στις 4 Φεβρουαρίου σκότωσε τον Αμπού Χάνι αλ Μάσρι, έναν βετεράνο της αλ Κάιντα και στενό συνεργάτη του πρώην επικεφαλής της Οσάμα μπιν Λάντεν, ο οποίος είχε ενταχθεί στην οργάνωση τη δεκαετία του 1980.

Ο αλ Μάσρι, που σκοτώθηκε στην επαρχία Ιντλίμπ, «είχε σχέσεις με τον Οσάμα μπιν Λάντεν και τον (νυν επικεφαλής της αλ Κάιντα) Αϊμάν αλ Ζαουάχρι», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζεφ Ντέιβις.

«Τις δεκαετίες του 1980 και του 1990 επέβλεπε τη δημιουργία και τις επιχειρήσεις πολλών στρατοπέδων της αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν, όπου στρατολόγησε, προσηλύτισε, εκπαίδευσε και εξόπλισε χιλιάδες τρομοκράτες, οι οποίοι στη συνέχεια σκορπίστηκαν στην περιοχή και τον κόσμο», πρόσθεσε ο Ντέιβις.

Εκτός από τις δραστηριότητές του στο Αφγανιστάν, ο αλ Μάσρι ήταν, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, ένας από τους ιδρυτές της οργάνωσης Αιγυπτιακός Ισλαμικός Τζιχάντ.

Ο Αιγυπτιακός Ισλαμικός Τζιχάντ «ήταν η πρώτη σουνιτική οργάνωση που κατέφυγε στις επιθέσεις αυτοκτονίας», υπογράμμισε ο Ντέιβις.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε επίσης ότι την Τρίτη βομβάρδισε και πάλι θέσεις των τζιχαντιστών στην επαρχία Ιντλίμπ, «σκοτώνοντας 10 εξτρεμιστές σε ένα κτίριο το οποίο χρησιμοποιούσαν ως τόπο συγκέντρωσης».

Τα αμερικανικά πλήγματα στη Συρία έχουν εδώ και καιρό στόχο το Ισλαμικό Κράτος, όμως τους τελευταίους μήνες έχουν αυξηθεί και τα πλήγματα εναντίον θέσεων της αλ Κάιντα.

Οι βομβαρδισμοί αυτοί «περιορίζουν την ικανότητα της αλ Κάιντα να οργανώνει επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ και των συμφερόντων τους σε όλο τον κόσμο», εξήγησε ο Ντέιβις.

Το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας Ιντλίμπ βρίσκεται στα χέρια του πρώην βραχίονα της αλ Κάιντα στη Συρία, του πρώην Μετώπου αλ Νόσρα, νυν Φάτεχ αλ Σαμ.