Το πόσο θα μπορούσε να αλλάξει η στάση της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα και την Ευρώπη γενικότερα, στην περίπτωση μιας κυβέρνησης υπό τους Σοσιαλδημοκράτες του SPD, αναλύει η Capital Economics, εν όψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου.

Η εταιρεία ερευνών καταλήγει ότι ενώ μια κυβέρνηση υπό τον Martin Schulz θα έριχνε περισσότερο χρήμα στη γερμανική οικονομία και θα έδειχνε μεγαλύτερη δημοσιονομική επιείκεια απέναντι στην Ελλάδα, εντούτοις οι πολιτικές δεν θα προκαλούσαν μια τόσο ουσιαστική αναπροσαρμογή στην Ευρωζώνη και δεν θα διασφάλιζαν τη μελλοντική σταθερότητα της ΕΕ.

Αναλύοντας τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η Capital Economics εξηγεί ότι για να αντικαταστήσει την Angela Merkel στην καγκελαρία, ο Schulz θα πρέπει είτε να κερδίσει το CDU στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, για να γίνει ο βασικός εταίρος μιας κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού ή να ενώσει τις δυνάμεις του με άλλα κόμμα.

Μία κυβέρνηση υπό το SPD θα μπορούσε να αλλάξει κάποιες από τις πολιτικές που ακολουθεί εδώ και πολλά χρόνια η Γερμανία. «Για παράδειγμα, ενώ το προεκλογικό μανιφέστο του δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, ο κ. Schulz έχει ταχθεί υπέρ των μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση των εισοδημάτων των εργαζομένων και των υψηλότερων επενδύσεων για την παιδεία και τις υποδομές. Επομένως, οι ιδιωτικές και δημόσιες δαπάνες στη Γερμανία θα μπορούσαν να αυξηθούν», εξηγεί η Capital Economics.

Στο επίπεδο της Ευρωζώνης, το SPD έχει δείξει ότι θα στήριζε κινήσεις που θα δίνουν μεγαλύτερη ευελιξία στους δημοσιονομικούς στόχους των χωρών και θα εξέταζε την πιο ουσιαστική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Σε κάθε περίπτωση, η Capital Economics δείχνει να κρατά «μικρό καλάθι» για το ενδεχόμενο ενός αριστερού συνασπισμού στη Γερμανία. «Αυτό δείχνει ότι ακόμα και εάν το SPD νικήσει, το πιθανότερο αποτέλεσμα ίσως να είναι ένας ακόμα μεγάλος συνασπισμός, υπό τον οποίο, οι αλλαγές πολιτικής θα είναι μικρές», τονίζει.

Επιπλέον, εάν το AfD και το FDP κερδίσουν έδρες, τα εμπόδια για την παροχή μεγαλύτερης οικονομικής στήριξης για χώρες όπως η Ελλάδα θα είναι μεγαλύτερα. Και τα δύο αυτά κόμματα τάσσονται κατά των πακέτων διάσωσης, και ενώ αυτή τη στιγμή δεν έχουν έδρες στην Bundestag, οι δημοσκοπήσεις τους δείχνουν να παίρνουν 20% μετά το Σεπτέμβριο.

 

 

 

πηγή: ependisinews.gr