Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει την επίσκεψή του στη Γερμανία αργότερα σήμερα και πως η Τουρκία θα δώσει την αναγκαία απάντηση, αν αντιμετωπίσει εχθρική στάση στο ζήτημα αυτό.

«Θα συναντήσω τους συμπολίτες μας απόψε στο Αμβούργο. Κανείς δεν μπορεί να μας εμποδίσει να πάμε να συναντήσουμε τους συμπολίτες μας», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνάντηση που είχε στην Κωνσταντινούπολη με ξένους διπλωμάτες, μεταξύ των οποίων και Γερμανοί, παρά το γεγονός ότι οι τοπικές αρχές ανακάλεσαν την άδεια που είχαν δώσει για τον χώρο όπου επρόκειτο να μιλήσει.

Τούρκος υψηλόβαθμος αξιωματούχος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο υπό τον όρο της ανωνυμίας πως οι γερμανικές αρχές δεν έδωσαν την άδεια για την πραγματοποίηση της συγκέντρωσης σε έναν δεύτερο χώρο, όμως τελικά βρέθηκε ένας τρίτος χώρος για να γίνει η συγκέντρωση.

Η αντιπαράθεση ανάμεσα στην Τουρκία και τη Γερμανία, που είναι και οι δύο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, κλιμακώθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν οι γερμανικές αρχές ανακάλεσαν τις άδειες που είχαν δώσει για την πραγματοποίηση άλλων τριών συγκεντρώσεων προς υποστήριξη των σχεδίων του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να αλλάξει το Σύνταγμα της Τουρκίας και να εξασφαλίσει μεγαλύτερες εξουσίες.

Όπως πολλοί τούρκοι αξιωματούχοι, έτσι και ο Τσαβούσογλου έχει επιφορτιστεί με την αποστολή να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερες ψήφους από την τουρκική κοινότητα της Γερμανίας υπέρ του "Ναι" στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου για τη διεύρυνση των εξουσιών του πρόεδρου Ερντογάν.

Ο τελευταίος προκάλεσε την οργή γερμανών ηγετών όταν παρομοίασε τις ακυρώσεις των συναντήσεων αυτών με «ναζιστικές πρακτικές».

Ο Τσαβούσογλου είπε πως οι ακυρώσεις είναι «απαράδεκτες», εκτιμώντας πως ασκείται «συστηματική πίεση» στους ιδιοκτήτες των χώρων να μην τους παραχωρήσουν στους Τούρκους.

Η γερμανική κυβέρνηση αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε ανάμιξη, λέγοντας πως η απόφαση να δοθεί ή όχι άδεια είναι αρμοδιότητα των τοπικών αρχών.

Ο αρχηγός της τουρκικής διπλωματίας είπε πως θα συναντηθεί αύριο Τετάρτη το πρωί με τον γερμανό ομόλογό του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Ο Τσαβούσγλου είπε επίσης πως η Ευρώπη θα επιστρέψει στην εποχή πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αν δεν εμποδίσει την άνοδο «ρατσιστικών κομμάτων» και είπε πως η ήπειρος έχει καταστεί όμηρος λαϊκιστών πολιτικών, όπως ο ολλανδός εθνικιστής Γκέερτ Βίλντερς.