Η ολλανδική κυβέρνηση δεν θα διαπραγματευτεί ποτέ υπό τις απειλές της τουρκικής κυβέρνησης, δήλωσε τη Δευτέρα ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, δύο ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες στην Ολλανδία.

Εν μέσω ανησυχιών για ενδεχόμενη ενίσχυση του Γκέερτ Βίλντερς από την διπλωματική διένεξη με την Τουρκία, ο κ. Ρούτε προειδοποίησε πως υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να κερδίσει ο λαϊκιστής αντίπαλος του τις εκλογές.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο ίδιος πρόσθεσε πως δεν πιστεύει ότι η Τουρκία ήθελε να παρέμβει στις ολλανδικές εκλογές, ενώ τόνισε πως οι Τούρκοι στην Ολλανδία είναι Ολλανδοί πολίτες, όχι Τούρκοι πολίτες.

Το 86% στηρίζει Ρούτε στην κόντρα με Τουρκία

Η διπλωματική αντιπαράθεση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «απειλεί» τις ολλανδικές εκλογές, καθώς το σπιράλ της αυξανόμενα επιθετικής ρητορικής απειλεί να επισκιάσει την προεκλογική εκστρατεία και να επηρεάσει την ψηφοφορία.

Καθώς απομένουν λιγότερο από 48 ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για την πρώτη από τις μεγάλες εκλογές της Ευρώπης φέτος, οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως το διεθνές επεισόδιο που επικεντρώνεται στην Ολλανδία θα μπορούσε να ωφελήσει τόσο τους Φιλελεύθερους του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε όσο και του αντι-ισλαμιστικού Κόμματος της Ελευθερίας του λαϊκιστή Γκέερντ Βίλντερς. Όμως, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι μια νέα ώθηση στην εκστρατεία του Βίλντερς, την ώρα ακριβώς που φαινόταν να εξασθενεί, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Η κυβέρνηση έχει δείξει πολιτική αποφασιστικότητα», σύμφωνα με τον Kees Aarts, καθηγητή Πολιτικών Θεσμών και Συμπεριφοράς του Πανεπιστημίου Groningen. «Όμως, αν τα προσθέσεις όλα, αυτό που συνέβη, βοηθά ξεκάθαρα τον Βίλντερς. Δεν ήταν πολύ εμφανής κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και δεν συμμετείχε πολύ. Όμως στο τέλος αυτό που παίζεται τώρα είναι το βασικό του θέμα».

Ολλανδοί πολιτικοί από όλες τις πλευρές επέκριναν την τουρκική κυβέρνηση για την αποστολή υπουργών στην Ολλανδία για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους την παραμονή των ολλανδικών εκλογών.

Ο Ερντογάν δήλωσε χθες πως η Ολλανδία θα «πληρώσει το τίμημα», όταν η κυβέρνηση Ρούτε απαγόρευσε την είσοδο του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στη χώρα και απέλασε μια άλλη Τουρκάλα υπουργό. Σήμερα, η Άγκυρα κάλεσε τον Ολλανδό επιτετραμμένο του υπουργείου Εξωτερικών να δώσει εξηγήσεις για τα επεισόδια στο Ρότερνταμ, ενώ είπε πως η Ολλανδία παραβίασε τη Συνθήκη της Βιέννης.

Ο δε Τούρκος υπουργός ΕΕ, Ομέρ Τσελίκ, δήλωσε σήμερα πως η Τουρκία «οπωσδήποτε θα επιβάλει κυρώσεις» κατά της Ολλανδίας, χωρίς όμως να δίνει λεπτομέρειες.

Υψηλότερη συμμετοχή

Δημοσκόπηση που διενήργησε το Peil.nl αμέσως μετά το περιστατικό, έδειξε πως το 86% των περισσοτέρων από 2.000 ατόμων που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση είπαν πως ο Ρούτε έκανε καλά τη δουλειά του στο θέμα που προέκυψε με την Τουρκία. Παράλληλα, όμως, η δημοσκόπηση έδειξε πως «παίρνει πόντους» το Κόμμα της Ελευθερίας, με τους υποστηρικτές του Βίλντερς να δηλώνουν για πρώτη φορά πως «οπωσδήποτε» θα ψηφίσουν το κόμμα του (PVV). Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερη συμμετοχή των υποστηρικτών του PVV στις εκλογές της 15ης Μαρτίου, σύμφωνα με το Peil.nl.

Ο Ρούτε εκτιμάται πως θα ωφεληθεί διότι «ενήργησε με αποφασιστικότητα για να υπερασπιστεί την Ολλανδία σε μια διεθνή διένεξη», σύμφωνα με τη Sarah de Lange, καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ. «Ο Βίλντερς θα μπορούσε να ωφεληθεί διότι αυτό το περιστατικό ενισχύει την εικόνα ότι οι Τούρκοι δεν έχουν ενσωματωθεί και δείχνουν περισσότερη πίστη προς την Τουρκία παρά προς την Ολλανδία. Αυτό θα μπορούσε να του δώσει περισσότερη στήριξη για τους ισχυρισμούς του για το Ισλάμ και την επιστροφή ανθρώπων στις χώρες τους».

Ρούτε και Βίλντερς θα έχουν σήμερα την πρώτη τους τηλεμαχία, η οποία θα μεταδοθεί από το NPO1.

Οι φιλελεύθεροι του Ρούτε προβλέπεται να κερδίσουν 24 έδρες έναντι 22 εδρών του Κόμματος της Ελευθερίας του Βίλντερς, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Peil.nl. Και τα δύο κόμματα συγκεντρώνουν από μία έδρα λιγότερη σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση. Οι Χριστιανοδημοκράτες κερδίζουν μία επιπλέον έδρα, στις 22 έδρες, ενώ οι Πράσινοι δύο, στις 20 έδρες και οι Δημοκράτες D66 17 έδρες. Σημειώνεται πως στην αρχή του έτους, ο Βίλντερς προηγούνταν με 12 έδρες.

Βέβαια, τα στοιχεία αυτά ήταν πριν τη δραματική κλιμάκωση της έντασης το Σαββατοκύριακο, όταν η ολλανδική κυβέρνηση απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πριν την αναμενόμενη ομιλία του σε συγκέντρωση στο Ρότερνταμ. Αυτό προκάλεσε την οργή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αποκάλεσε «φασίστες» τους Ολλανδούς. Ο Ρούτε είπε πως οι δηλώσεις του Ερντογάν ήταν «απαράδεκτες», ενώ ο Βίλντερς αποκάλεσε τον Ερντογάν «δικτάτορα».

Η διένεξη επιδεινώθηκε την Κυριακή καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών και των δύο χωρών αντάλλαξαν «πυρά», όταν απαγορεύτηκε η είσοδος στην Ολλανδία στην υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας, Φατμά Καγιά και η ίδια συνοδεύτηκε στα σύνορα της Ολλανδίας με τη Γερμανία. Οι Ολλανδοί υποστήριξαν πως η υπουργός έθεσε σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη όταν επέλεξε να «μπει κρυφά» στη χώρα καθώς οι συζητήσεις για πιθανή εκστρατεία Τούρκων αξιωματούχων στο εξωτερικό εγκαταλείφθηκαν.

Ο επικεφαλής του D66, Alexander Pechtold, απηύθυνε έκκληση για ψυχραιμία. «Η Τουρκία είναι ένας από τους συμμάχους μας, ένας από τους γείτονές μας, τους γείτονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα πρέπει να συνεργαζόμαστε», είπε, αν και σημείωσε πως ο Ρούτε ορθώς ενήργησε όπως ενήργησε. «Ήταν μια δύσκολη απόφαση, όμως ένιωσα πως δεν ήταν δυνατόν να γίνει κάτι άλλο στο τέλος».

Ο Ερντογάν ψάχνει για στήριξη για το δημοψήφισμα του Απριλίου που θα του δώσει μεγαλύτερες εξουσίες στην προεδρία της χώρας. Έχει κατηγορήσει τη Γερμανία για ναζιστικές πρακτικές, λόγω της ακύρωσης εκδηλώσεων στις οποίες Τούρκοι υπουργοί θα μιλούσαν σε 1,4 εκατ. Τούρκους ψηφοφόρους που μένουν στη Γερμανία.

Μέρκελ: Απαράδεκτες οι δηλώσεις Ερντογάν

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ απέρριψε ως απαράδεκτες τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν για «απομεινάρια των ναζί» στην Ολλανδία.

«Η Γερμανία απορρίπτει πλήρως τις ρητορικές και οποιεσδήποτε άλλες συγκρίσεις με τους Εθνικοσοσιαλιστές που έγιναν από τον Τούρκο πρόεδρο» ανέφερε η κα. Μέρκελ, λίγο πριν από την αναχώρηση της για την Ουάσιγκτον όπου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

«Η απόρριψη αυτή ισχύει και για τους συμμάχους μας, όπως η Ολλανδία. Οι συγκρίσεις αυτές είναι τελείως παραπλανητικές. Ευτελίζουν τον πόνο. Ειδικά στην Ολλανδία, η οποία υπέφερε τόσο πολύ από τους Εθνικοσοσιαλιστές, είναι απλά εντελώς απαράδεκτες. Για το λόγο αυτό η Ολλανδία μπορεί να βασίζεται στην αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μου σε αυτό» σημείωσε σύμφωνα με το Reuters η κ. Μέρκελ.