Στους ρυθμούς της Τουρκίας διεξάγεται η προεκλογική αντιπαράθεση στην Ολλανδία μία μέρα πριν στηθούν οι κάλπες για την ανάδειξη νέας κυβέρνησης.

Τα γεγονότα του Σαββατοκύριακου, με την απόφαση του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε να απαγορεύει την προσγείωση του αεροσκάφους του Μελβούτ Τσαβούσογλου και να προχωρά στην απέλαση Τουρκάλας υπουργού που έφτασε οδικώς στα σύνορα της Ολλανδίας, φαίνεται πως έδωσαν ώθηση στον πρωθυπουργό ένταντι του ακροδεξιού υποψηφίου Χέερτ Βίλντερς.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το κόμμα του Ρούτε λαμβάνει 18%, ενώ το ακροδεξιό 16%, με το προβάδισμα να απορρέει στη στάση του πρωθυπουργού απέναντι στην Τουρκία, που σύμφωνα με τους αναλυτές, απέδειξε πως ο τελευταίος έχει ένα ισχυρό προφίλ.

Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο πως αυτοδύναμη κυβέρνηση δεν μπορεί να προκύψει, με τις συνεργασίες να είναι ρευστές, καθώς η βουλή θα είναι πολυκομματική. Τα σενάρια δεν ευνοούν τον Βίλντερς, καθώς τα κόμματα αρνούνται να συνεργαστούν με την ακροδεξιά για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, έξι κόμματα μπορούν να ποντάρουν σε διψήφιο ποσοστό, ενώ για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα χρειαστούν τουλάχιστον τέσσερα. Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, ένας πιθανός συνασπισμός είναι η συνεργασία των Χριστιανοδημοκρατών (D66), των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων. Το οικολογικό κόμμα ενισχύεται σημαντικά με τον επικεφαλής του Γέσε Κλάβερ, με ρίζες από το Μαρόκο και την Ινδονησία, να έχει απήχηση στους νέους σε ηλικία ψηφοφόρους.

Στο κόκκινο η ένταση με την Τουρκία

Στο μεταξύ, οι σχέσεις της Ολλανδίας με την Τουρκία παραμένουν σε οριακό σημείο.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς ανακοίνωσε σήμερα ότι η τουρκική κυβέρνηση διακόπτει τις διπλωματικές της σχέσεις, υψηλού επιπέδου, με την Ολλανδία, μην επιτρέποντας την επιστροφή στην Τουρκία του Ολλανδού πρέσβη, έπειτα από την διένεξη που σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο Ρότερνταμ με υπουργούς της τουρκικής κυβέρνησης.

«Λάβαμε την απόφαση ότι μέχρι να εκπληρωθούν οι όροι που έχουμε θέσει, δεν θα επιτραπεί στον Ολλανδό πρέσβη στην Τουρκία να επιστρέψει στην χώρα», τόνισε ο Τούρκος αντιπρόεδρος μετά από την σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου.Ο Ολλανδός πρέσβης βρίσκεται αυτή την στιγμή εκτός Τουρκίας.

«Κάνουμε ακριβώς αυτό που μας έκαναν. Δεν επιτρέπουμε σε αεροπλάνα στα οποία επιβαίνουν Ολλανδοί διπλωμάτες ή διπλωματικές αποστολές να προσγειωθούν στην τουρκική επικράτεια, ούτε να χρησιμοποιούν τον εναέριο μας χώρο», τόνισε σε μια συνέντευξη Τύπου ο Τούρκος αντιπρόεδρος.«Εκείνοι που δημιούργησαν αυτή την κρίση είναι οι υπεύθυνοι για να την επιλύσουν», συμπλήρωσε.

Στο στόχαστρο της Άγκυρας και η Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Τουρκία κατήγγειλε σήμερα την δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλώντας την ΕΕ να "απόσχει από κάθε υπερβολική δήλωση" σε σχέση με τη διπλωματική κρίση της Άγκυρας με την Ολλανδία, κρίνοντας ότι η δήλωση είναι "άνευ αξίας" για την Τουρκία.

"Η απερίσκεπτη δήλωση της ΕΕ δεν έχει αξία για τη χώρα μας" τονίζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνοντας ότι είναι πολύ σοβαρό το γεγονός ότι η Ένωση στέκεται στο πλευρό της Ολλανδίας, η οποία παραβίασε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ευρωπαϊκές αξίες, σύμφωνα πάντα με την Άγκυρα.

Στην ανακοίνωση, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκεί επιλεκτικά τις δημοκρατικές αξίες, τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες και ότι σχόλιά της για επίδειξη ηρεμίας δεν έχουν αξία για την Άγκυρα. Κατηγορεί επίσης την ΕΕ ότι παίρνοντας θέση υπέρ της Ολλανδίας, τροφοδοτεί την "ξενοφοβία και το αντιτουρκικό αίσθημα.

Χθες βράδυ τη Τουρκία ανακοίνωσε την προσωρινή παύση των σχέσεων στο πιο υψηλό επίπεδο με την Ολλανδία και την άρνησή της για την επιστροφή στην Άγκυρα του ολλανδού πρεσβευτή.

Επιμένει ο Ρούτε

Ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε δήλωσε σήμερα ότι οι τουρκικές κυρώσεις κατά της ολλανδικής κυβέρνησης στο πλαίσιο της διπλωματικής σύγκρουσης των δύο χωρών «δεν είναι πολύ άσχημες», αλλά απλώς ανάρμοστες, αφού η Ολλανδία έχει περισσότερους λόγους για να είναι εξοργισμένη.

Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν σειρά διπλωματικών μέτρων, αλλά όχι οικονομικά μέτρα.«Από την άλλη πλευρά, συνεχίζω να βρίσκω παράξενο ότι στην Τουρκία κάνουν λόγο για κυρώσεις όταν βλέπουμε ότι εμείς είμαστε αυτοί που έχουμε λόγους για να είμαστε πολύ οργισμένοι με όσα συνέβησαν το σαββατοκύριακο».

Η Τουρκία, εξοργισμένη από τον αποκλεισμό των υπουργών από προεκλογικές εκδηλώσεις στην Ευρώπη, κλιμάκωσε την διπλωματική κρίση αρνούμενη την επιστροφή στην Άγκυρα του Ολλανδού πρεσβευτή και κατηγορώντας την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ότι «υποστηρίζει την τρομοκρατία».