Η Ολλανδία, ήταν η πρώτη Ευρωπαική χώρα που άνοιξε το χορό των εκλογικών αναμετρήσεων για το 2017. Τα exit polls δείχνουν ότι ο Μάρκ Ρούτε θα παραμείνει στον πρωθυπουργικό θώκο, παρά το γεγονός ότι το κόμμα του έχασε και έδρες και ψήφους. 

Σύμφωνα με τα exit polls, ένας από τους λόγους που ο Μαρκ Ρούτε αναδείχθηκε ο μεγάλος νικητής, ήταν η σκληρή στάση που κράτησε στην κόντρα των προηγούμενων ημερών με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν. 

Από την άλλη πλευρά ο μεγάλος χαμένος ήταν ο Γκεέρντ Βίλντερς, ο οποίος θα παραμείνει στα έδρανα της αντιπολίτευσης, παρά το γεγονός ότι όλες οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι το κόμμα του, μπορεί να φτάσει μέχρι τις 30 έδρες. 

Κερδισμένοι επίσης, εμφανίζονται οι Πράσινοι οι οποίοι τετραπλασίασαν το ποσοστό τους ενώ ο μεγάλος χαμένος είναι το κόμμα του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ το οποίο υπέστη συντριβη, καταλαμβάνοντας μόλις εννιά έδρες. 

Με το βλέμμα στην επόμενη μέρα

Η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης, δεν αποκλείεται να κρατήσει ακόμα και έξι μήνες. Πάντως όπως αναφέρει έρευνα του Guardian, υπάρχουν δύο πιθανότητες με βάση τις οποίες θα γίνουν κυβερνήσεις από τέσσερα κόμματα που θα έχουν περισσότερες από 76 έδρες.

Η μία θα μπορούσε να είναι αυτή του κόμματος Ρούτε, μαζί με τους Χριστιανοδημοκράτες, τους Δημοκρατικούς και τους Αριστερούς Πράσινους, που αθροίζουν 85 έδρες, ενώ η δεύτερη παραλλαγή αντικαθιστά τους Πράσινους με τους Εργατικούς και αθροίζει 78 έδρες.