Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν είναι οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι που προκρίνονται στον δεύτερο γύρο των Γαλλικών εκλογών.

Οι δύο υποψήφιοι εναλλάσσονται στην πρώτη θέση όσο ενσωματώνονται τα αποτελέσματα, καθώς αρχικά προηγούνταν η Λεπέν, αλλά μόλις άρχισε η καταμέτρηση των ψήφων από Παρίσι και μεγάλες πόλεις, ο Μακρόν απέκτησε προβάδισμα.

Το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι μετά την καταμέτρηση 40 εκατομμυρίων ψήφων από τους 47 εκατ. συνολικά, ο Μακρόν συγκεντρώνει 23,54%, η Λεπέν 22,33%, ο Φιγιόν 19,81% και ο Μελανσόν 18,62%.

Στήριξη στον Μακρόν στον δεύτερο γύρο

Από την πρώτη στιγμή που έγιναν γνωστοί οι δύο αντίπαλοι του β' γύρου, κεντροαριστεροί και κεντροδεξιοί στη Γαλλία εξέφρασαν τη στήριξή τους στον Εμανουέλ Μακρόν κόντρα στη Λεπέν στον δεύτερο γύρο που θα διεξαχθεί στις 7 Μαΐου. Φιγιόν και Αμόν εξέφρασαν αμέσως δημόσια τη στήριξή τους στον Μακρόν, όπως έκανε και ο πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ αλλά και δεκάδες άλλα στελέχη.

Επίσης, η Άνγκελα Μέρκελ, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσαν τη στήριξή τους στον Μακρόν.

Ωστόσο, ο αριστερός υποψήφιος Μελανσόν αρνήθηκε να στηρίξει τον Μακρόν ή τη Λεπέν, δηλώνοντας ότι θα σεβαστεί το τελικό αποτέλεσμα όποιο και να είναι αυτό.

Το μεγαλύτερο συνδικάτο της Γαλλίας, η CFDT, καλεί σε ψήφο υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν για να ηττηθεί το Εθνικό Μέτωπο.

Δείτε εδώ το προφίλ των δύο πολιτικών που θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο.

Μακρόν: «Θέλω να ενώσω όλους τους Γάλλους»

Σε κλίμα αποθέωσης μίλησε στους υποστηρικτές του ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Οι άνθρωποι αποφάσισαν να με στείλουν στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Από το 2016 στηρίξατε την υποψηφιότητά μου και μέσα σε ένα χρόνο ανατρέψαμε την πολιτική κατάσταση. Παραμείνετε αποφασισμένοι, θέλω να ενώσω όλους τους Γάλλους, αλλά πάντα δεν θα ξεχάσω εσάς. Θέλω να ευχαριστήσω τους εκατομμύρια πολίτες που με ψήφισαν.

Λεπέν: «Ιστορικό αποτέλεσμα, ώρα να απελευθερώσουμε τον γαλλικό λαό»

Υπό τον ήχο του εθνικού ύμνου της Γαλλίας ολοκλήρωσε την πανηγυρική ομιλία της η Μαρίν Λεπέν, επικαλούμενη μάλιστα στον Σάρλ Ντε Γκωλ.

«Νιώθω βαθιά ευγνωμοσύνη για όλους σας που με στείλατε στον δεύτερο γύρο. Πρόκειται για ιστορικό αποτέλεσμα. Το σύστημα προσπάθησε να αποφύγει τη μάχη που τελικά θα γίνει. 

Είναι απλή η επιλογή: Θα συνεχίσουμε χωρίς κανόνες και σύνορα ή τη Γαλλία που θα προστατεύσει τα σύνορα και τις δουλειές μας. Ήρθε η ώρα να απελευθερώσουμε το γαλλικό λαό γιατί ναι, είμαι η υποψήφια του λαού.

Καλώ όλους τους ψηφοφόρους να έρθουν μαζί μου. Το διακύβευμα είναι η επιβίωση του έθνους».

Μελανσόν: «Δεν έχω λάβει τέτοια εντολή»

Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν δεν υποστηρίζει κανέναν υποψήφιο για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

«Δεν έχω λάβει τέτοια εντολή από τους ψηφοφόρους μου», είπε στην ομιλία του, αποφεύγοντας να πάρει θέση υπέρ του κεντροαριστερού Μακρόν και της ακροδεξιάς Λεπέν.

Φιγιόν: «Αναγκαστικά Μακρόν»

Απογοητευμένος εμφανίστηκε στις πρώτες δηλώσεις του μετά την εκλογική ήττα ο Φρανσουά Φιγιόν.

Ο κεντροδεξιός υποψήφιος ανέλαβε την ευθύνη της ήττας. «Δεν κατάφερα να σας πείσω και να ξεπεράσω τα εμπόδια στο δρόμο μου», τόνισε και ζήτησε από τους ψηφοφόρους του να στηρίξουν αναγκαστικά τον Μακρόν στον β' γύρο.

«Λέω σε αυτούς που με ψήφισαν να μείνετε ενωμένοι, αποφασισμένοι. Να κάνετε αυτό που πρέπει για τη χώρα μας, ειδικά όταν ένα ακραίο κόμμα πλησιάζει στην εξουσία. Το πρόγραμμα της Λεπέν θα μας πάει στη χρεοκοπία, ο εξτρεμισμός φέρνει δυστυχία στη Γαλλία. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την ψήφο στο Μακρόν. Εκτιμώ ότι είναι καθήκον μου να σας το πω με ειλικρίνεια, κάντε το καλύτερο για τη χώρα μας και τα παιδιά μας», δήλωσε ο Φιγιόν.

Μπενουά Αμόν: Στηρίξετε τον Εμανουέλ Μακρόν στον β’ γύρο

Απέτυχα, αναλαμβάνω την ευθύνη για το αποτέλεσμα», ανέφερε στις πρώτες δηλώσεις μετά τις εκτιμήσεις ο Μπενουά Αμόν, ο οποίος έρχεται πέμπτος στις γαλλικές εκλογές.

Ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ζήτησε από τους ψηφοφόρους του να στηρίξουν στο δεύτερο γύρο τον Εμανουέλ Μακρόν.

«Ο αποκλεισμός της Αριστεράς από το δεύτερο γύρο για δεύτερη φορά μέσα σε 15 χρόνια αποτελεί ηθική ήττα για την Αριστερά. Η Αριστερά δεν έχει πεθάνει. Σας καλώ να πολεμήσετε την Ακροδεξιά και να στηρίξετε τον Εμανουέλ Μακρόν», δήλωσε ο Αμόν μετά την ήττα.

Θυμηθείτε την εξέλιξη των εκλογών μέσα από το live blog του parapolitika.gr