Ολοκληρώθηκαν επιτυχώς οι δοκιμές του νέου προεδρικού αεροσκάφους της Τουρκικής Δημοκρατίας και ξεκινά μεθαύριο τις πτήσεις μεταφοράς του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, συμφώνως με δημοσιεύματα των μέσων ενημερώσεως της γείτονος.
Ως γνωστό, το νέο προεδρικό υπερπολυτελές αεροσκάφος που θα χρησιμοποιείται αποκλειστικώς από τον Τούρκο Πρόεδρο, είναι ένα αεροσκάφος τύπου AIRBUS A340-500, που έχει κατασκευαστεί το 2008, και το οποίο αγοράστηκε το 2016, έναντι 77,8 εκατ. δολαρίων από την κυβέρνηση της Τυνησίας, στην κατοχή της οποίας ήταν ως τότε.
Το κόστος αγοράς του συγκεκριμένου αεροσκάφους καλύφθηκε από τις (κρατικές) Τουρκικές Αερογραμμές (THY), λόγω εμπειρίας και τεχνογνωσίας, και μετά από 12 μήνες εργασιών ανακατασκευής και διαμορφώσεώς του συμφώνως με τις επιθυμίες του νέου χρήστη, το αεροσκάφος είναι πλέον έτοιμο για την πραγματοποίηση πτήσεων VIP.
Στα ίδια δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, αναφέρεται ότι η παρθενική πτήση του νέου προεδρικού αεροσκάφους θα γίνει πολύ σύντομα, μόλις μετά από ένα διήμερο, στις 30 Απριλίου, όταν θα κληθεί να μεταφέρει τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, στην Ινδία, ενώ θα ακολουθήσουν άλλα δύο ταξίδια εντός του Μαΐου του 2017, στην Κίνα (14-15/5) και στις ΗΠΑ (16-17/5).
Το συγκεκριμένο αεροσκάφος μπορεί να πραγματοποιήσει πτήσεις χωρίς διακοπή προς όλα τα μέρη του πλανήτη, αφού διαθέτει αυτονομία 17.700 χλμ, δεν έχει δυνατότητα εναέριου ανεφοδιασμού, ενώ στο εσωτερικό της ατράκτου ο συνολικός χώρος για τους επιβάτες είναι 140 τ.μ., διαιρούμενος σε έξι διαφορετικά τμήματα (γραφείο προέδρου, διαμέρισμα αναπαύσεως προεδρικού ζεύγους, αίθουσα συσκέψεων, χώρους αναπαύσεως, μικρή κουζίνα κ.λπ.).