Η Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 «οφείλει να παραμείνει ενωμένη» σε όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο για το Brexit, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κατά την άφιξή του σήμερα στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

«Οφείλουμε να παραμείνουμε ενωμένοι ως ΕΕ των 27. Μόνο έτσι θα είμαστε ικανοί να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις, πράγμα που σημαίνει πως η ενότητά μας είναι επίσης προς το συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε.

Η πρώτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ των 27 χωρίς τη Βρετανία, η οποία διεξάγεται σήμερα, έναν ακριβώς μήνα μετά την επίσημη ανακοίνωση του Brexit, είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στις προετοιμασίες των επικείμενων συνομιλιών με το Λονδίνο.

Την ώρα που οι ηγέτες ετοιμάζονται να υιοθετήσουν τις μεγάλες κατευθυντήριες γραμμές που θα καθοδηγήσουν τους ευρωπαίους διαπραγματευτές στη διάρκεια των δύο προσεχών ετών, ο Τουσκ υπερηφανεύθηκε ότι υπάρχει «ισχυρή υποστήριξη απ' όλους τους θεσμούς της ΕΕ» και τα υπόλοιπα 27 κράτη μέλη.

Ο ίδιος επανέλαβε πως η Ένωση επιθυμεί «μια ισχυρή μελλοντική σχέση» με τη γείτονά της, αλλά προειδοποίησε πως «πριν συζητηθεί το μέλλον, πρέπει να τακτοποιηθεί το παρόν».

Η υπ' αριθμόν ένα προτεραιότητα των Ευρωπαίων θα είναι να υπάρξει εγγύηση των δικαιωμάτων «των πολιτών και των οικογένειών τους που θα επηρεασθούν από το Brexit και στις δύο πλευρές».

Για τον λόγο αυτό η Επιτροπή ετοίμασε μια «ακριβή και λεπτομερή» λίστα των δικαιωμάτων που η ΕΕ θέλει να προστατεύσει, διευκρίνισε ο Τουσκ.

Οι κατευθυντήριες γραμμές των διαπραγματεύσεων αναλύονται σε τρεις βασικούς άξονες:

Τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν, σπουδάζουν και εργάζονται στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς και των Βρετανών πολιτών στα κράτη-μέλη της ΕΕ. Το θέμα αυτό ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα, λόγω της παρουσίας περίπου 70.000 Ελλήνων στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς και των πάνω από 40.000 Βρετανών που κατοικούν ή και έχουν ακίνητη ιδιοκτησία στην Ελλάδα.

Τις βρετανικές δημοσιονομικές υποχρεώσεις απέναντι στον προϋπολογισμό της ΕΕ (τρέχουσες αλλά και μετά την αποχώρηση, πέραν του 2019).

Τη διατήρηση των επιτευγμάτων της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Ιρλανδία και το καθεστώς κυκλοφορίας στα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου με τα κράτη-μέλη. Το ζήτημα αυτό αφορά κυρίως τα σύνορα Ιρλανδίας-Βόρειας Ιρλανδίας, Γιβραλτάρ-Ισπανίας και σε ένα μικρότερο βαθμό την Κύπρο και τις Βρετανικές Βάσεις στο νησί.