Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσαν σήμερα "ανοιχτοί" στην ιδέα μιας αλλαγής των ευρωπαϊκών συνθηκών προκειμένου να μεταρρυθμιστεί κατά κύριο λόγο η λειτουργία της ευρωζώνης.

"Από γερμανική άποψη, είναι δυνατόν να αλλάξουμε τις συνθήκες αν αυτό έχει νόημα" είπε η Μέρκελ μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Βερολίνο. "Θα ήμουν έτοιμη για κάτι τέτοιο αλλά πρώτα θα εργαστούμε πάνω στο τι θέλουμε να μεταρρυθμίσουμε", πρόσθεσε. Ο Γάλλος πρόεδρος από την πλευρά του είπε ότι "δεν υπάρχουν ταμπού" όσον αφορά αυτήν την ιδέα.

Ο δύο ηγέτες συμφώνησαν να καταρτίσουν έναν μεσοπρόθεσμο "οδικό χάρτη" με αντικείμενο την εμβάθυνση της ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και για να καταστεί πιο ανθεκτική η ευρωζώνη απέναντι στις κρίσεις.

"Η Γερμανία θα τα πάει καλά μακροπρόθεσμα μόνο αν η Ευρώπη τα πάει καλά και η Ευρώπη θα τα πάει καλά μόνο αν υπάρχει μια ισχυρή Γαλλία" είπε η Μέρκελ στην κοινή συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών θα συζητήσουν βασικά θέματα σε μια συνάντηση που θα έχουν τον Ιούλιο.