Βίντεο- ντοκουμέντο που έχει καταγράψει τους τρομοκράτες να κινούνται στην Αγορά του Μπόροου, στο Λονδίνο, έφερε στη δημοσιότητα η βρετανική εφημερίδα Εxpress. Στο βίντεο, φαίνονται οι δράστες να κινούνται απολύτως ψύχραιμοι, σα να πήγαιναν απλώς μια βόλτα, δευτερόλεπτα, ουσιαστικά πριν αρχίσει η σφαγή μέσα σε παμπ και εστιατόρια της Νότιας Οχθης του Τάμεση.

Και οι τρεις δράστες έπεσαν νεκροί από τα πυρά αστυνομικών, ενώ τουλάχιστον ένας εξ αυτών έφερε ζώνη που προσομοίαζε να έχει εκρηκτικά στη μέση του- αποδείχθηκε στη συνέχεια, ότι ήταν ψεύτικα.

Η βρετανική αστυνομία κάνει αγώνα δρόμου για να ταυτοποιήσει τους δράστες., καθώς όπως ανακοινώθηκε επίσημα «κανένα στοιχείο για την ταυτότητά τους δεν είναι γνωστό».

Το βίντεο, όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ της Express έχει τραβηχθεί από κινητό τηλέφωνο. Οι δράστες - ένας εκ των οποίων φορά φανέλα της Άρσεναλ- ελάχιστα λεπτά νωρίτερα έχουν πέσει με το λευκό βαν πάνω στον κόσμο στη Γέφυρα του Λονδίνου, έχουν εγκαταλείψει το όχημα και κινούνται προς το πολύβουο Μπόροου για να θέσουν σε εφαρμογή το δεύτερο μέρος του σχεδίου τους, που είναι η σφαγή αδιακρίτως. Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου επενέβη μέσα σε οκτώ λεπτά από τη στιγμή που εκλήθη και οι δράστες εξουδετερώθηκαν επί τόπου.

Από τις επιθέσεις σκοτώθηκαν επτά πολίτες, ενώ 48 άλλοι τραυματίστηκαν. Νεκροί έπεσαν τρεις δράστες από τα πυρά της αστυνομίας, που έδρασε ακαριαία. Ήδη έχουν συλληφθεί 12 ύποπτοι στο Μπάρκινγκ του ανατολικού Λονδίνου, όπου οι έρευνες συνεχίζονται.

Δείτε το βίντεο εδώ:

Διαβάστε επίσης:

Αυτές τις ώρες, σε εξέλιξη βρίσκονται εκτεταμένες έρευνες για το ενδεχόμενο οι δράστες να έχουν συνεργάτες και ήδη έχουν αρχίσει οι συλλήψεις.

«Αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας συνέλαβαν σήμερα το πρωί 12 ανθρώπους στο Μπάρκινγκ του ανατολικού Λονδίνου σε σχέση με τα χθεσινοβραδινά γεγονότα στη Γέφυρα του Λονδίνου και την περιοχή Μπόροου Μάρκετ. Οι έρευνες συνεχίζονται σε διευθύνσεις στο Μπάρκινγκ», αναφέρεται σε επίσημη δήλωση της αστυνομίας.

Η αστυνομία πραγματοποίησε επιδρομή στο συγκρότημα διαμερισμάτων στο Μπάρκινγκ, καθώς είχε την πληροφορία ότι ένας από τους δράστες ζούσε εκεί. Κάποιες αναφορές υποστηρίζουν ότι πρόκειται για το άτομο που απεικονίζεται νεκρός σε μια από τις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν σύντομα μετά την τρομοκρατική επίθεση.

Η αστυνομία δίνει ιδιαίτερα σημασία στο γεγονός ότι οι δράστες ήταν τρεις κι όχι ένας όπως σε άλλες επιθέσεις με βαν κατά πλήθους. Το γεγονός ενισχύει τις εκτιμήσεις για ενδεχόμενους συνεργάτες ή ένταξη σε κάποιο δίκτυο.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για το τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο, που σημειώθηκε μόλις 13 ημέρες μετά την τρομοκρατική επίθεση σε συναυλιακό χώρο στο Μάντσεστερ.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, σε διάγγελμα μετά τη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου ασφάλειας Cobra, ανακοίνωσε αλλαγή αντιτρομοκρατικής στρατηγικής απέναντι στον ισλαμιστικό εξτρεμισμό.

Διαβάστε αναλυτικότερα: Μέι: «Αρκετά! Ο τρόπος αντιμετώπισης των τρομοκρατών θα αλλάξει»

Το χρονικό του τρόμου

Η βρετανική αστυνομία διευκρίνισε ότι στελέχη της έσπευσαν στο σημείο όταν αναφέρθηκε ότι αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πεζούς στη Γέφυρα του Λονδίνου. Ένα λευκό φορτηγάκι που εκινείτο με περίπου 80 χλμ. την ώρα βγήκε από τον δρόμο και χτύπησε πεζούς πάνω στο πεζοδρόμιο.

Η αστυνομία κατόπιν έστειλε μονάδες στην Αγορά Μπόροου όταν αναφέρθηκαν επιθέσεις με μαχαίρι. Δύο άνδρες μπήκαν σε μπαρ και εστιατόρια στην πολυσύχναστη περιοχή, κοντά στη Γέφυρα του Λονδίνου, και μαχαίρωσαν ανθρώπους που βρίσκονταν εκεί.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δράστες που μπήκαν στο εστιατόριο ήταν οι ίδιοι που οδηγούσαν το βαν που έπεσε πάνω στο πλήθος στη Γέφυρα του Λονδίνου. Οι δράστες φορούσαν γιλέκα με ψεύτικα εκκρηκτικά.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι η επέμβασή της ήταν άμεση: από την ώρα του πρώτου τηλεφωνήματος για την επίθεση στη Γέφυρα του Λονδίνου έως ότου οι αστυνομικοί θέσουν εκτός μάχης τους τρομοκράτες πέρασαν μόλις 8 λεπτά.


Δείτε live εικόνα με όλες τις εξελίξεις εδώ, μέσω του Sky News:

Διαβάστε επίσης: