Ο υπουργός Δικαιοσύνης Φρανσουά Μπαϊρού δήλωσε σήμερα ότι η Γαλλία θα πρέπει να δώσει τέλος στις φοροαπαλλαγές για συμφωνίες στην αγορά ακινήτων που παρέχονταν σε κράτη όπως το Κατάρ, μία ημέρα αφού πολλά αραβικά κράτη διέκοψαν τις σχέσεις τους με το κράτος του Αραβικού Κόλπου.

Ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί προσέφερε το 2008 φοροαπαλλαγές σε επενδυτές από το Κατάρ για κέρδη από την πώληση ακινήτων στη Γαλλία. Έκτοτε, η βασιλική οικογένεια του Κατάρ δημιούργησε ένα χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων, που περιλαμβάνει από ένα εμπορικό κέντρο στα Ηλύσια Πεδία μέχρι το καμπαρέ Lido.

«Με ευθύνη του Νικολά Σαρκοζί, η Γαλλία έδωσε στο Κατάρ ένα μεγάλο φορολογικό πλεονέκτημα», δήλωσε ο Μπαϊρού στον τηλεοπτικό σταθμό BFM. «Μπορεί αυτή η κατάσταση να συνεχιστεί; Δεν νομίζω. Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να έχουμε φορολογική δικαιοσύνη στη Γαλλία».

Κατά τη διάρκεια της φετινής προεκλογικής εκστρατείας, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι επιθυμεί τον τερματισμό αυτών των φοροαπαλλαγών προς το Κατάρ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ