Στις κάλπες συρρέουν από τις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδος) οι πολίτες της Αγγλίας, της Ουαλίας, της Βορείου Ιρλανδίας και της Σκωτίας, για να εκλέξουν τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, μετά τις πρόωρες εκλογές που προκήρυξε η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, θέλοντας μία διευρυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία ενόψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους όρους του Brexit.

Οι εκλογές πραγματοποιούνται σε κλίμα φόβου στον απόηχο των δύο τρομοκρατικών χτυπημάτων του Ισλαμικού Κράτους σε Μάντσεστερ και Λονδίνο, γεγονότα που σημάδεψαν έντονα την προεκλογική εκστρατεία στη χώρα. Ωστόσο, η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες γίνεται ομαλά από το πρωί.

Νωρίτερα εκκενώθηκε για λίγο η πλατεία Τραλφάγκαρ, μία από τις μεγαλύτερες στο Λονδίνο, όταν βρέθηκε ύποπτο αντικείμενο.

 

Το χρονοδιάγραμμα

Οι κάλπες θα κλείσουν τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος - 10 μμ ώρα Αγγλίας) και εκείνη την ώρα θα δοθούν στη δημοσιότητα τα κοινά exit polls των δικτύων BBC/ITV/Sky News για το εκλογικό αποτέλεσμα. Αξίζει να σημειωθεί πως η Βρετανία έχει από τα πιο αξιόπιστα exit polls, έχοντας εκτιμήσει επιτυχώς το εκλογικό αποτέλεσμα στις τελευταίες τέσσερις βουλευτικές εκλογές.

Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν από το Σάντερλαντ περίπου 45 λεπτά από τη στιγμή που θα κλείσουν οι κάλπες. Στις 3 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) αναμένεται να έχουν γίνει γνωστά τα αποτελέσματα σε 12 εκλογικές περιφέρειες, ενώ στις 5 (ώρα Ελλάδος πάντα) θα έχουν ανακοινωθεί αρκετά αποτελέσματα για να υπάρχει μία πιο σαφής εικόνα για τον νικητή. Ωστόσο, αν η διαφορά είναι μικρή, τότε το τελικό αποτέλεσμα θα είναι σαφές το πρωί.

Ο νικητής θα ενημερώσει τη βασίλισσα Ελισάβετ πως είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση.

Οι εκλογικές περιφέρειες-κλειδιά

Υπάρχουν ορισμένες εκλογικές περιφέρειες που, ανάλογα με το αν θα επικρατήσουν οι Συντηρητικοί ή οι Εργατικοί, θα αποτελέσουν ένδειξη για το αν θα υπάρξει μεγάλη νίκη της Τερέζα Μέι ή ντέρμπι μέχρι την τελευταία στιγμή με τον Τζέρεμι Κόρμπιν.

Στις 3 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα στις περιφέρειες που ελέγχουν με διαφορά οι Εργατικοί. Εάν εκεί το κόμμα του Κόρμπιν χάσει έδαφος σε σύγκριση με τις τελευταίες εκλογές, σημαίνει ότι η Τερέζα Μέι θα επικρατήσει με σημαντική διαφορά.

Αντίστοιχα, στις 4 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα στις περιφέρειες που είναι ισχυροί οι Τόρις. Σε περίπτωση που οι Εργατικοί καταφέρουν να πάρουν έδρες εκεί, τότε πιθανότατα θα ακολουθήσει εκλογικό ντέρμπι.

Όσον αφορά στις εκλογικές περιφέρειες των δύο αρχηγών, στις 4:30 (ώρα Ελλάδος) θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα στην περιοχή του Τζέρεμι Κόρμπιν, ενώ μίαμιση ώρα μετά θα ακολουθήσει το αποτέλεσμα στην εκλογική περιφέρεια της Τερέζα Μέι.

Ψήφισαν οι πολιτικοί αρχηγοί

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ήταν η πρώτη από τους πολιτικούς αρχηγούς που ψήφισε σήμερα, συνοδευόμενη από τον συζυγό της, Φίλιππο. 

Η επικεφαλής των Τόρις ψήφισε στο Μέιντενχεντ του Μπέρκσαϊρ, όπου εμφανίστηκε χαμογελαστή και ευδιάθετη, χαιρετώντας τους δημοσιογράφους.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν ψήφισε σε σχολείο στο Χόλγουεϊ, περιοχή στο βόρειο Λονδίνο, φορώντας το «ρόδο» των Εργατικών.

Μετά την ψήφο του δήλωσε στους δημοσιογράφους πως είναι περήφανος για την εκλογική εκστρατεία του και πως σήμερα είναι μία μέρα για τη δημοκρατία.

Προβάδισμα 8% για την Μέι στην τελευταία δημοσκόπηση

Το Συντηρητικό Κόμμα διευρύνει το προβάδισμά του σε οκτώ από πέντε μονάδες που ήταν στην τελευταία δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας, σύμφωνα με μια τελευταία δημοσκόπηση της Ipsos MORI που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα την ώρα που οι βρετανοί πολίτες προσέρχονται από το πρωί στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές.

Η δημοσκόπηση δημοσιεύεται στην εφημερίδα του Λονδίνου Evening Standard και εμφανίζει τους Τόρις να εξασφαλίζουν 46% από 45% που λάμβαναν στην πρόθεση ψήφου σύμφωνα με την δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας στις 2 Ιουνίου. Οι Εργατικοί εμφανίζονται στο 36% από 40%. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε δείγμα 1.291 ψηφοφόρων το διάστημα 6-7 Ιουνίου.

Μια σειρά από δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν χθες Τετάρτη τοποθετούσαν το προβάδισμα των Τόρις μεταξύ 1 και 12 μονάδων με τις περισσότερες να βλέπουν αύξηση της πλειοψηφίας των Τόρις στη βουλή.

Διαβάστε επίσης: 

Βρετανία: Η ώρα της κάλπης στη σκιά της τρομοκρατίας