Επικίνδυνη αστάθεια στο Κόσοβο από τα αποτελέσματα των εκλογών
Αναζητείται συνδυασμός κομμάτων για συγκυβέρνηση
Σε περίοδο επικίνδυνης για τη σταθερότητα της περιοχής πολιτική ρευστότητα εισέρχεται μετά τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές το Κόσοβο.
Η κάλπη δεν έδωσε αυτοδυναμία σε κανέναν συνασπισμό και πλέον θα αναζητηθεί ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης μέσα από συνεργασίες, που όμως -δεδομένων των τεράστιων διαφορών μεταξύ των κομμάτων, αλλά και της πολιτικής οξύτητας- δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα επιτευχθεί.
Σαφής εικόνα για τα ποσοστά που έλαβαν τα κόμματα δεν υπάρχει έως αυτή την ώρα, καθώς η καταμέτρηση δεν έχει ολοκληρωθεί λόγω πτώσης των ηλεκτρονικών συστημάτων από νωρίς το πρωί.
Φέρεται πάντως από τα καταμετρημένα ψηφοδέλτια να προηγείται ο αποτελούμενος από το Δημοκρατικό Κόμμα (PDK) του σημερινού πρόεδρου Χασίμ Θάτσι, τη Συμμαχία για το Μέλλον (ΑΑΚ) του Ραμούς Χαραντινάι και την Πρωτοβουλία για το Κόσοβο (ΝΙΣΜΑ) του Αρμπέν Λιμάι, συνασπισμός με ποσοστό γύρω στο 35%, χωρίς ωστόσο να μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Του λεγόμενου "συνασπισμού των UCKάδων" ηγείται -θα είναι ο υποψήφιος πρωθυπουργός τους- ο αθωωθείς από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, Ραμούς Χαραντινάι. Δεύτερο, με ποσοστό 25%-26%, έρχεται το ανερχόμενο εθνικιστικό κίνημα "Αυτοδιάθεση" με επικεφαλής τον Άλμπιν Κούρτι και τρίτος ο συνασπισμός αποτελούμενος από τη Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου (LDK), τη Συμμαχία για ένα νέο Κόσοβο και την Εναλλακτική Πρωτοβουλία.
Η "Αυτοδιάθεση" έχει ως υποψήφιο πρωθυπουργό τον Κούρτι και ο τρίτος, μέχρι στιγμής, σε ψήφους συνασπισμός προτείνει για την ίδια θέση τον τέως υπουργό Οικονομικών Αμπντουλάχ Χότι.
Οι Σέρβοι του Κοσόβου κατήλθαν στις εκλογές διασπασμένοι, με τον υποστηριζόμενο από το Βελιγράδι συνδυασμό "Σερβική Λίστα", να παίρνει, εκτός απροόπτου, και τις δέκα έδρες στη βουλή που δικαιούνται, βάσει του Συντάγματος, οι Σέρβοι. Σημειώνεται ότι δικαίωμα ψήφου στις εκλογές στο Κόσοβο έχουν περίπου 100.000 Σέρβοι, εκ των οποίων οι 22.800 κατοικούν στο βόρειο Κόσοβο.
Εν αναμονή της ολοκλήρωσης της καταμέτρησης και καθώς η κατάταξη δεν αναμένεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των πολιτικών αναλυτών στην Πρίστινα, να ανατραπεί θεαματικά, το ασταθές κράτος απειλείται με είσοδο σε περίοδο αβεβαιότητας. Ελάχιστα είναι τα σημεία σύγκλισης των κομμάτων, η ρητορική κατά την προεκλογική περίοδο χαρακτηρίστηκε από διχαστικό ύφος, με αποτέλεσμα να θεωρείται από δύσκολη έως αδύνατη ενδεχόμενη συγκυβέρνηση.
Με βάση τις εκλογικές και συνταγματικές διαδικασίες, με την ολοκλήρωση της καταμέτρησης και την εκδίκαση των ενστάσεων, που αναμένεται να είναι πάρα πολλές, ο πρόεδρος Θάτσι μέσα στον Ιούλιο θα πρέπει να ξεκινήσει την διαδικασία των διερευνητικών εντολών, που προβλέπεται ιδιαίτερα δύσκολη, ενώ και τα πολιτικά παζάρια προβλέπονται σκληρά.
Πριν από τον Σεπτέμβριο, πάντως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, δεν θεωρείται πιθανό να έχει αποκτήσει το Κόσοβο κυβέρνηση.
Έως τότε, ο ημιθανής πολιτικός διάλογος Πρίστινας- Βελιγραδίου, υπό την αιγίδα των Βρυξελλών, για τη διευθέτηση των υφισταμένων εκκρεμοτήτων Αλβανών και Σέρβων στο Κόσοβο αναμένεται να νεκρώσει παντελώς.
ΑΠΕ-ΜΠΕ