Όπως αναφέρει το BBC, το φθηνότερο υλικό που χρησιμοποιήθηκε στο περίβλημα του κτιρίου πριν από τρία χρόνια πιστεύεται ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο για την εξάπλωση της φωτιάς που σκότωσε τουλάχιστον 80 άτομα.

Αποκλειστικά έγγραφα που εξασφάλισε το πρακτορείο αποκαλύπτουν πως κατά την τελευταία ανακαίνιση που έγινε στον Πύργο Γκρένφελ το 2014 τοποθετήθηκε φθηνότερο, κατά 300.000 λίρες, περίβλημα.

Στον Πύργο τοποθετήθηκε επίστρωση αλουμινίου η οποία είναι λιγότερο ανθεκτική στη φωτιά από τον ψευδάργυρο που προηγουμένως υπήρχε στο περίβλημα του κτιρίου.

Από τα έγγραφα δεν συμπεραίνεται ότι αποφασίστηκε εσκεμμένα η μείωση της πυρασφάλειας, αλλά το υλικό που χρησιμοποιήθηκε πιστεύεται ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο για την εξάπλωση της φωτιάς που σκότωσε τουλάχιστον 80 άτομα.

Το αρχικό σχέδιο ήταν να τοποθετηθεί στο κτίριο επένδυση ψευδαργύρου με πυρήνα πυροπροστασίας αλλά το κόστος ήταν πολύ μεγάλο και έτσι στην προσπάθειά τους να εξοικονομήσουν χρήματα το δημοτικό συμβούλιο Κένσινγκτον - Τσέλσι και η τοπική οργάνωση ενοικιαστών αποφάσισαν να τοποθετήσουν το οικονομικότερο υλικό.

Οι ένοικοι γνώριζαν ότι στο κτίριο θα τοποθετείτο επένδυση ψευδαργύρου.

Πηγή κοντά σε μία από τις πολλές εταιρείες που εμπλέκονται στο έργο δήλωσε ότι η αλλαγή ήταν χαρακτηριστική της συνεχούς πίεσης από τα συμβούλια για τη μείωση του κόστους των κτιριακών ανακατασκευών.

Σημειώνεται ότι επισήμως οι δύο τύποι υλικού έχουν την ίδια αντοχή στη φωτιά, αλλά κατά τη διάρκεια των ελέγχων που διενήργησε η αστυνομία για το περίβλημα του κτιρίου, αποδείχθηκε ότι το εν λόγω υλικό, το αλουμίνιο, καιγόταν ολοσχερώς και χαρακτηρίστηκε «ακατάλληλο για τέτοιου τύπου κτίρια».