Ο Σαλίλ Σέτι, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, βρέθηκε στο Αμβούργο για να ασκήσει πιέσεις στους ηγέτες των χωρών της G20 να βοηθήσουν στην απελευθέρωση των στελεχών της οργάνωσης, που συγκαταλέγονται στους χιλιάδες ανθρώπους που τελούν υπό κράτηση στην Τουρκία, έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

Την Τετάρτη η διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας Τουρκίας Ιντίλ Εσέρ συνελήφθη μαζί με επτά άλλους ακτιβιστές, ανάμεσά τους έναν Γερμανό και ένα Σουηδό υπήκοο, που συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης σε ένα ξενοδοχείο στην Πρίγκηπο.

Ένα μήνα πριν, οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν τον προέδρο της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία, Τανέρ Κιλίτς για φερόμενες σχέσεις με τον μουσουλμάνο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ως τον ενορχηστρωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει ζητήσει την άμεση απελευθέρωσή τους. «Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σοβαρή κρίση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» τόνισε ο Σέτι. «Είναι αδύνατο για την G20 από την μία πλευρά να δηλώνει ότι στηρίζει τις αξίες της δημοκρατίας και την ελευθερία του λόγου και από την άλλη να αγνοεί καταφανείς παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής της Αμνηστίας τόνισε ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκαταλέγεται σε ένα νέο είδος «υπερεθνικιστών», δημοκρατικά εκλεγμένων απολυταρχικών ηγετών, που χρησιμοποιούν στην χώρα τους κατασταλτικά μέτρα για να ενισχύσουν την δημοτικότητά τους.

«Είχαμε δικτατορίες στο παρελθόν, αλλά στην περίπτωση της Τουρκίας, του (πρωθυπουργού Βίκτορ) Ορμπάν στην Ουγγαρία ή του (προέδρου Ροντρίγκο) Ντουτέρτε στις Φιλιππίνες, αυτοί είναι νόμιμα εκλεγμένοι ηγέτες, οπότε βρισκόμαστε σε μια διαφορετική θέση τώρα», σημείωσε ο γενικός γραμματέας της Αμνηστίας.

«Η κατάσταση με τις ροές των Σύρων προσφύγων έχει κάνει τους ηγέτες της ΕΕ να συμβιβαστούν», τόνισε ο Σέτι. «Αποφεύγει τις συνέπειες», είπε, αναφερόμενος στον Τούρκο πρόεδρο. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες ο Ερντογάν στο Αμβούργο, όπου βρέθηκε για την Σύνοδο Κορυφής της G20, κατηγόρησε τη Διεθνή Αμνηστία ότι προετοιμάζει μια νέα απόπειρα πραξικοπήματος στην χώρα, επικαλούμενος πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών.

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ένας δημοσιογράφος υπενθύμισε στον Ερντογάν ότι η Διεθνής Αμνηστία τον είχε υπερασπιστεί, ζητώντας την απελευθέρωσή του, όταν είχε συλληφθεί από τις τουρκικές αρχές το 1998 και του είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης επειδή ανάγνωσε δημόσια θρησκευτικό ποίημα.

«Με φυλάκισαν γιατί διάβασα ένα ποίημα. Γιατί αυτοί (οι ακτιβιστές) τέθηκαν υπό κράτηση, δεν συνελήφθησαν, αλλά κρατούνται προς το παρόν; Σύμφωνα με πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών συγκεντρώθηκαν σε ένα ξενοδοχείο στην Πρίγκηπο για να συζητήσουν κάποιον τρόπο να συνεχίσουν το αποπειραθέν πραξικόπημα και για αυτό το λόγο οι αστυνομικές αρχές τους κρατούν.

Τώρα η υπόθεσή τους θα εξεταστεί στο δικαστήριο. Δεν ξέρω τι θα αποκαλυφθεί έπειτα από την έρευνα» τόνισε ο Ερντογάν.