Ο κινέζος διαφωνών Λιου Σιαομπό, ο οποίος απεβίωσε σήμερα, ήταν και θα παραμείνει κάποιος που εμπνέει, έκρινε σήμερα ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν, εκφράζοντας τη «βαθιά θλίψη» του για τον θάνατο του νομπελίστα ειρήνης.

«Το κίνημα για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα και σε όλο τον κόσμο έχασε έναν αφοσιωμένο μαχητή, έναν άνθρωπο που αφιέρωσε τη ζωή του στην υπεράσπιση και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειρηνικά και με συνέπεια, κι ο οποίος φυλακίστηκε διότι ύψωσε το ανάστημά του για να υπερασπιστεί τις πεποιθήσεις του», τόνισε ο Ύπατος Αρμοστής σε μια ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.

Για τον Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν ο Λιου και η σύζυγός του Λιου Σιά αποτέλεσαν ένα γενναίο και αφοσιωμένο ζευγάρι. Ο ίδιος κάλεσε τις αρχές της Κίνας να εγγυηθούν την ελευθερία της να ταξιδεύει εντός κι εκτός της χώρας.

Γερμανία: Η Κίνα έδειξε πόσο βάρβαρη μπορεί να γίνει

Ο θάνατος του κινέζου διαφωνούντα νομπελίστα ειρήνης Λιου Σιαομπό αποτελεί μια πολύ δύσκολη στιγμή για τα μέλη του κινήματος υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα και πιστοποιεί τη βαρβαρότητα της κινεζικής κυβέρνησης, δήλωσε σήμερα ο διαφωνών κινέζος καλλιτέχνης Άι Ουεϊουέι.

«Ο Λιου Σιαομπό δεν ήταν εγκληματίας», είπε ο Άι σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς από το στούντιό του στο Βερολίνο. «Ήταν συγγραφέας, διανοούμενος και αφοσίωσε τη ζωή του στην εξεύρεση τρόπων προκειμένου η κοινωνία να γίνει καλύτερη», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν η κινεζική κυβέρνηση συνέβαλε στον θάνατο του Λιου εμποδίζοντάς τον να δεχθεί ιατρικές φροντίδες στο εξωτερικό για τον καρκίνο στο ήπαρ σε προχωρημένο στάδιο από τον οποίο έπασχε, ο εικαστικός απάντησε «η Κίνα έδειξε πόσο βάρβαρη κοινωνία μπορεί να γίνει».

Ο Άι πρόσθεσε ότι «αυτή είναι μια πολύ δύσκολη στιγμή για τους κινέζους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Ο Άι Ουεϊουέι ζει στη Γερμανία από το 2015.

Γαλλία: Θα συζητήσουμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα με το Πεκίνο

Η Γαλλία εξέφρασε τη θλίψη της για τον θάνατο του Κινέζου αντιφρονούντα Λιου Σιαομπό, ο οποίος είχε τιμηθεί το 2010 με το Νόμπελ Ειρήνης, και κάλεσε τις κινεζικές αρχές να επιτρέψουν στη χήρα του και στα μέλη της οικογένειάς του να μετακινούνται ελεύθερα.

"Παρά τις μακρές περιόδους κράτησης και για περισσότερα από 30 χρόνια ουδέποτε σταμάτησε να προασπίζεται, με θάρρος, τα θεμελιώδη δικαιώματα και την ελευθερία της έκφρασης" σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

"Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι προτεραιότητα της γαλλικής διπλωματίας σε όλον τον κόσμο και, για τον λόγο αυτό, το ζήτημα αποτελεί τμήμα του διαλόγου μας με την Κίνα", πρόσθεσε ο Λε Ντριάν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ