Τη νέα εκτόξευση βαλλιστικού διηπειρωτικού πυραύλου (ICBM) από τη Βόρεια Κορέα καταδίκασε η Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογραμμίζοντας ότι το συγκεκριμένο γεγονός «απειλεί σοβαρά τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».

Η εκτόξευση συνιστά «μια κατάφωρη παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων της Βόρειας Κορέας όπως αυτές έχουν προσδιοριστεί με πολλές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», τονίζεται σε μια ανακοίνωση της ευρωπαϊκής διπλωματίας. Η ΕΕ προτρέπει σθεναρά την Πιονγκγιάνγκ «να απόσχει από νέες προκλήσεις οι οποίες θα μπορούσαν να κλιμακώσουν τις περιφερειακές και παγκόσμιες εντάσεις».

«Αναμένουμε από τη Βόρεια Κορέα να συμμορφωθεί αμέσως, πλήρως και άνευ όρων στις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, (και) να αρχίσει έναν ειλικρινή και ουσιώδη διάλογο για την πλήρη, επαληθεύσιμη και αμετάκλητη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου με ειρηνικά μέσα», προστίθεται στην ανακοίνωση η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας «Φεντερίκα Μογκερίνι θα συζητήσει το πρόβλημα κατά τις συναντήσεις που θα έχει τις επόμενες ημέρες με τους υπουργούς Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Κορέας και άλλων διεθνών εταίρων (της ΕΕ), κυρίως στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου της Asean την 6η και 7η Αυγούστου», καταλήγει η ανακοίνωση.

Εξετάζουν στρατιωτική αντίδραση ΗΠΑ και Νότια Κορέα

Κορυφαίοι αξιωματικοί των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας συζήτησαν σχετικά με τις «επιλογές μιας στρατιωτικής αντίδρασης» μετά τη νέα εκτόξευση ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) στην οποία προχώρησε νωρίτερα σήμερα η Πιονγκγιάνγκ, γνωστοποίησε το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Τις «επιλογές» αυτές συζήτησαν αρχικά ο στρατηγός των Πεζοναυτών Τζόζεφ Ντάνφορντ, επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ, κι ο ναύαρχος Χάρι Χάρις, επικεφαλής της διοίκησης Ειρηνικού (USPACOM) των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων, οι οποίοι αργότερα συνομίλησαν για αυτές με τον στρατηγό Λι Σουν-τζιν, αρχηγό του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της Νότιας Κορέας.

«Κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξης οι Ντάνφορντ και Χάρις επαναβεβαίωσαν την αταλάντευτη δέσμευση τους στη συμμαχία ΗΠΑ - Δημοκρατίας της Κορέας. Οι τρεις ηγέτες συζήτησαν επίσης στρατιωτικές επιλογές αντίδρασης», δήλωσε ο πλοίαρχος Γκρεγκ Χιξ, εκπρόσωπος του Ντάνφορντ.

Η Γαλλία καλεί να επιβληθούν νέες κυρώσεις στην Πιονγκγιάνγκ

Η διπλωματία της Γαλλίας κάλεσε να υιοθετηθούν «επιπρόσθετες και σθεναρές κυρώσεις» από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Βόρεια Κορέα, μετά τη νέα εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου στην οποία προχώρησε η Πιονγκγιάνγκ.

«Μόνον η μέγιστη διπλωματική πίεση μπορεί να ξαναφέρει τη Βόρεια Κορέα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», έκρινε μια εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το Κε ντ' Ορσέ.