Ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολύσει η ισπανική αστυνομία για να καταφέρει να εντοπίσει τον μακελάρη που οδηγούσε το λευκό βαν που σκόρπισε τον θάνατο στη «Las Ramblas». Μέχρι τώρα έχει συλλάβει τέσσερις τρομοκράτες, ωστόσο, έχει καταφέρει να εξουδετερώσει τον πυρήνα των 12 που σκόπευε να μετατρέψει την Βαρκελώνη σε ένα νέο Παρίσι με ταυτόχρονες επιθέσεις σε τρία επιβλητικά σημεία σχεδίαζαν οι τζιχαντιστές.

Η Ισπανία θα διατηρήσει το επίπεδο συναγερμού στη βαθμίδα 4, δηλαδή μία βαθμίδα κάτω από το μέγιστο επίπεδο που θα σήμαινε ότι επίκειται μια τρομοκρατική επίθεση, μετά τις δύο επιθέσεις που σημειώθηκαν την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Καταλονία, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο.


Ο υπουργός διευκρίνισε ότι οι Αρχές θα ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας σε περιοχές όπου συγκεντρώνονται μεγάλα πλήθη και σε τουριστικά σημεία.

Στην έκρηξη στην Αλκανάρ σκοτώθηκε ένας τζιχαντιστής - άγνωστο ποιος- και τραυματίστηκε ο Μοχάμεντ Χουλί Χεμλάλ, ο οποίος έχει πλέον συλληφθεί.

Στην Καμπρίλς πέθαναν:
- ο Μούσα Ουκαμπίρ ο τζιχαντιστής που έκλεψε από τον αδερφό του τα απαραίτητα έγγραφα για να νοικιαστεί το βαν

- Ο Μοχάμεντ Χιτσαμί που εμπλέκεται στην ενοικίαση του βαν

- Ο νεότερος αδερφός του Χιτσαμί, Ομάρ

- Ο Σαΐντ Ααλάα η πιστωτική κάρτα του οποίου βρέθηκε στο βαν που εντοπίστηκε στην Καμπρίλς

- Ο Χουσεΐν Αμπουγιακούμπ, ο αδερφός του Γιουνές που φέρεται να οδηγούσε το βαν στη Λας Ράμπλας

Διαφεύγουν οι:

- Γιουσέφ Ααλάα, ο οποίος τον Δεκέμβριο του 2016 ταξίδεψε στη Ζυρίχη με τον Μοχάμεντ Χιτσαμί και είναι πιθανόν να είναι ο κατασκευαστής των βομβών

- Αμπντελμπακί Ες Σάτι, ο ιμάμης από τη Ριπόλ που είναι πιθανόν να βρισκόταν στο σπίτι στην Αλκανάρ

- Γιουνές Αμπουγιακούμπ με την πιστωτική κάρτα του οποίου νοικιάστηκαν και τα τρια βαν των τζιχαντιστών

Έχουν συλληφθεί οι:

- Ντρις Ουκαμπίρ

- Μοχάμεντ Ααλάα, ο ιδιοκτήτης του Audi A3 με το οποίο οι τζιχαντιστές έκαναν την επίθεση στην Καμπρίλς

- Μοχάμεντ Χουλί Κεμλάλ που τραυματίστηκε στην έκρηξη στην Αλκανάρ

- Σαλ Ελ Καρίμπ που συνελήφθη στη Ρίπολ.

Η αστυνομία της Καταλονίας δήλωσε σήμερα πως οι ερευνητές εξακολουθούν να εργάζονται με την υπόθεση ότι υπάρχουν 12 ύποπτοι για τις επιθέσεις στη Βαρκελώνη που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη και ότι οι Αρχές εξακολουθούν να αναζητούν έναν άνδρα.
Μιλώντας σε έναν τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Άλμπερτ Ολίβα είπε πως ο άνδρας αυτός είναι ο 22χρονος Γιούνες Αμπουγιακούμπ, ο οποίος γεννήθηκε στο Μαρόκο.


Ο εκπρόσωπος της καταλανικής αστυνομίας πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αν περισσότεροι από έναν άνθρωπο, ίσως δύο ή τρεις, σκοτώθηκαν στην έκρηξη σε σπίτι στην πόλη Αλκανάρ την περασμένη Τετάρτη.