Τα κρατικά ΜΜΕ των δύο χωρών μετέδωσαν νωρίτερα σήμερα ότι ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον εμίρη του Κατάρ σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι και υπήρξε συμφωνία για διάλογο. Η τηλεφωνική συνδιάλεξη αυτή ήταν η πρώτη επαφή των δύο χωρών που έγινε γνωστή μετά το ξέσπασμα της κρίσης.

Ωστόσο, σύμφωνα με το SPA –το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας- ο εμίρης του Κατάρ εξέφρασε την επιθυμία του να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου και να συζητήσει τα αιτήματα των τεσσάρων χωρών για να προστατευθούν τα συμφέροντα όλων ενώ συνέχισε λέγοντας πώς οι λεπτομέρειες της συζήτησης θα ανακοινωθούν αργότερα αφού το Βασίλειο καταλήξει σε συμφωνία με τα υπόλοιπα αραβικά κράτη που κρατούν ίδια στάση ενάντια στο Κατάρ.

Υπενθυμίζουμε πώς, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και το Μπαχρέιν διέκοψαν την 5η Ιουνίου τις διπλωματικές και εμπορικές τους σχέσεις με το Κατάρ. Σύμφωνα με τις χώρες αυτές η Ντόχα υποστηρίζει το σιιτικό Ιράν—τον κυριότερο αντίπαλο του Ριάντ στον αγώνα για επιρροή στην περιοχή—και ισλαμιστικές οργανώσεις. Το Κατάρ διαψεύδει τις κατηγορίες αυτές. Το Κουβέιτ προσπαθεί να μεσολαβήσει για την διευθέτηση της διένεξης.

Από την πλευρά του το QNA (το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Κατάρ), μεταδίδει πώς ο σεΐχης Ταμίμ του Κατάρ αποδέχθηκε την πρόταση του πρίγκιπα Μοχάμεντ της Σαουδικής Αραβίας να «διοριστούν δύο απεσταλμένοι για να επιλυθούν τα ζητήματα για τα οποία υπάρχει διαφωνία κατά τρόπο που δεν πλήττει την εθνική κυριαρχία των κρατών». Ενώ τόνισαν και οι δύο πλευρές την ανάγκη να επιλυθεί η κρίση και να εξασφαλιστεί η ενότητα και η σταθερότητα των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.

Τέλος, Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Κατάρ, το QNA, μετέδωσε ότι η συνδιάλεξη έγινε χάρη στον συντονισμό του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, λίγες μέρες αφού ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε σε μια συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη ότι είναι διατεθειμένος να μεσολαβήσει για να επιλυθεί η σύγκρουση ανάμεσα στις τέσσερις αραβικές χώρες και το Κατάρ και πρόσθεσε πως θεωρεί ότι μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί γρήγορα.

Λίγη ώρα αργότερα, η Σαουδική Αραβία διέψευσε όσα μετέδωσε το QNA λέγοντας συγκεκριμένα, «το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας ανακοινώνει την αναστολή κάθε διαλόγου ή επικοινωνίας με τις αρχές στο Κατάρ ωσότου εκδοθεί μια σαφής ανακοίνωση που θα διευκρινίζει τη θέση του δημόσια», πρόσθεσε ο διπλωμάτης.