Από την Κλειώ Νικολάου

«Ολοι μαζί σε όλα» ήταν η βασική ιδέα της ομιλίας του προέδρου της Κομισιόν στο Ευρωκοινοβούλιο για την «Κατάσταση της Ενωσης», στην οποία ξεδίπλωσε το όραμά του για το αύριο της Ευρώπης και τους στόχους της νέας χρονιάς, παίρνοντας αποστάσεις από το γαλλογερμανικό σχέδιο. Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ πήγε ένα βήμα παραπέρα από τις θέσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας για περισσότερη εμβάθυνση και κάλεσε τις χώρες-μέλη να πάρουν αποφάσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε να θωρακιστεί περισσότερο η Ευρώπη, η οποία, όπως είπε, «έχει πλέον ανοίξει τα πανιά της…».

Ο Γιούνκερ τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας μιας θέσης υπουργού Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης -και όχι μόνο της ευρωζώνης, όπως πρεσβεύουν Μέρκελ και Μακρόν-, ο οποίος θα είναι ταυτόχρονα επίτροπος Οικονομικών και αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ενώ ζήτησε και να συγχωνευθεί η θέση του προέδρου της Κομισιόν και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου – θέσεις που αυτήν τη στιγμή κρατούν ο ίδιος και ο Ντόναλντ Τουσκ. Ο Γιούνκερ έβαλε «πάγο» στην πρόταση του Γάλλου προέδρου για Κοινοβούλιο της ευρωζώνης, καθώς, όπως τόνισε, στόχος είναι να γίνουν όλες οι χώρες μέλη του ευρώ, ενώ τάχθηκε υπέρ της ένταξης χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ.

Σε πλήρη ταύτιση με Γαλλία και Γερμανία, πρότεινε να γίνει ο ESM, με κεφάλαιο 700 δισ. ευρώ, το ευρωπαϊκό ΔΝΤ, ενώ ανακοίνωσε και τη θέσπιση «ευρωπαϊκού πλαισίου ελέγχου των ξένων επενδύσεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση», ώστε να προστατευθούν στρατηγικοί τομείς, όπως τα λιμάνια, η ενέργεια, τα εξοπλιστικά κ.ά. Μάλιστα, για όλα τα παραπάνω ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι θα πρέπει να γίνουν βήματα ώστε να συμφωνηθούν οι θεσμικές αλλαγές, χωρίς να χρειαστεί αλλαγή των ευρωπαϊκών Συνθηκών, που είναι μια πολύ χρονοβόρα διαδικασία.

Ο Γιούνκερ τάχθηκε υπέρ της εισόδου της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στη Συνθήκη Σέγκεν και, αποδεχόμενος την εισήγηση του επιτρόπου Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου, εξήγγειλε ένα πρόδρομο σχήμα για ένα «ευρωπαϊκό FBI», ώστε να αντιμετωπιστούν οι απειλές για την ευρωπαϊκή ασφάλεια μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών.

Επίσης, στάθηκε στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης και παραδέχτηκε ότι η Συνθήκη του Δουβλίνου έχει πεθάνει, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να κοπεί η παράνομη μετανάστευση, μέσω της δομημένης μετανάστευσης». Τόνισε τη σημασία της ασφάλειας των συνόρων και προανήγγειλε συνεργασία, σε όλα τα επίπεδα, με τις χώρες της Αφρικής.

Ο Γιούνκερ, του οποίου η θητεία λήγει το φθινόπωρο του 2019, ανακοίνωσε ότι δεν θα προσπαθήσει να επανεκλεγεί, ενώ δεν παρέλειψε να θυμίσει στους Βρετανούς ότι «θα μετανιώσουν για την απόφαση να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση», όπως και η ΕΕ λυπάται που αποχωρούν.

Επίθεση στην Τουρκία

Ο πρόεδρος της Κομισιόν έστειλε και ένα σαφές μήνυμα προς τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καλώντας τον να απελευθερώσει τους φυλακισμένους δημοσιογράφους και να σταματήσει να καθυβρίζει τους Ευρωπαίους ηγέτες. Οπως είπε, «δεν βλέπει ένταξη της Τουρκίας στο άμεσο μέλλον», δεδομένου ότι δεν είναι δυνατό να ενταχθεί στην ΕΕ μια χώρα της οποία ο ηγέτης χαρακτηρίζει τους ομολόγους του «φασίστες και ναζί». Ο Γιούνκερ ζήτησε επίσης από την Αγκυρα να απελευθερώσει τους ξένους αλλά και τους Τούρκους δημοσιογράφους που κρατούνται στις φυλακές και εξήγησε ότι κάθε υποψήφια προς ένταξη χώρα «πρέπει να τηρεί το κράτος δικαίου, τη δικαιοσύνη και τις θεμελιώδεις αξίες».

Πηγή: Eλευθερία του Τύπου