Η καμπάνια της Γαλλίας για τη θέσπιση νέου νόμου που θα προβλέπει τη φορολόγηση αμερικανικών εταιρειών, όπως η Amazon.com και η Facebook συναντά αντιδράσεις την ώρα που η ΕΕ προσπαθεί να ευθυγραμμίσει τη φορολογική πολιτική της στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνολογίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, o Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, ανέφερε στους ομολόγους του στο Ταλίν της Εσθονίας όπου συνεδριάζουν, ότι η ΕΕ θα πρέπει να συμφωνήσει σε έναν φόρο που θα επιβάλλεται στην ψηφιακή βιομηχανία μέχρι τα μέσα του 2018, ώστε να υπάρχει δικαιοσύνη. Δέκα χώρες, μεταξύ τους η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία, έχουν επισήμως στηρίξει τη γαλλική πρωτοβουλία. Οκτώ άλλες όμως, με πρώτη την Ιρλανδία, διατηρούν τις επιφυλάξεις τους.

Οι αντικειμενικές δυσκολίες της φορολόγησης αυτού του κλάδου έγιναν ξεκάθαρες στη συνάντηση που είχαμε, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, εξηγώντας ότι ο οποιοσδήποτε ανάλογος φόρος που θα πρέπει συμπεριλαμβάνει τις ΗΠΑ και άλλες 20 χώρες και εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για το πώς θα εφαρμοστεί αυτό το μέτρο.

Οι παραδοσιακές φορολογικές πρακτικές έχουν αποτύχει μέχρι τώρα να «πιάσουν» εταιρείες που παρανομούν, καθώς στην εν λόγω βιομηχανία, οι αξίες τείνουν να είναι εικονικές και όχι υλικές. Ετσι, οι ψηφιακές εταιρείες μπορούν να επωφελούνται από τις «τρύπες» και τα «παραθυράκια» των ασυντόνιστων ευρωπαϊκών κανονισμών.

Σε κάθε περίπτωση, οι διαφωνίες αυτές κάνουν το έργο της ΕΕ δυσκολότερο, αφού απαιτείται ομοφωνία και των 28 κρατών- μελών της ώστε να εφαρμοστούν οι φορολογικές πολιτικές.