«Δύσκολοι καιροί για την Ελλάδα» είναι ο τίτλος άρθρου της γερμανικής «Handelsblatt», η οποία αναφέρεται στις κακές επιδόσεις του Χρηματιστηρίου Αθηνών μετά τις γερμανικές εκλογές για να συμπληρώσει ότι ο λόγος της πτώσης είναι μια πιθανή συμμετοχή στη νέα γερμανική κυβέρνηση των Φιλελευθέρων, οι οποίοι απορρίπτουν κάθε νέα βοήθεια προς τη χώρα μας.

Η οικονομική εφημερίδα σημειώνει ότι «σε περίπτωση που στο Βερολίνο συγκυβερνήσουν Συντηρητικοί, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι, τα πράγματα για την Ελλάδα δεν θα είναι εύκολα. Διότι ήδη στο προεκλογικό τους πρόγραμμα οι Φιλελεύθεροι του Κρίστιαν Λίντνερ έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα στηρίξουν νέα οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα».

Ειδικοί αναμένουν ότι η σύσταση πολυκομματικής κυβέρνησης στο Βερολίνο θα οδηγήσει σε αναπροσανατολισμό σε ευρωπαϊκά ζητήματα και θα έχει επιπτώσεις και στην αγορά ομολόγων. Σύμφωνα με τον αναλυτή της UBS Μαρκ Χέφελε, «ενδέχεται να αυξηθούν τα spread των ομολόγων Ιταλίας, Ισπανίας, Ελλάδας και Πορτογαλίας».

Παράλληλα, ο Βόλφγκανγκ Μπάουερ από το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα M&G Investments εκτιμά ότι και η Εναλλακτική για τη Γερμανία θα ασκήσει επιρροή ως ισχυρή αντιπολιτευτική φωνή στη νέα γερμανική Βουλή στο ελληνικό ζήτημα. Σύμφωνα με τον Γερμανό αναλυτή δεν αποκλείεται «η Μέρκελ στην προσπάθειά της να πείσει ψηφοφόρους της που ψήφισαν AfD στις εκλογές, να ασπαστεί πιο συντηρητικές θέσεις και να "φρενάρει" τη διαδικασία ενίσχυσης της Ε.Ε. και των Βρυξελλών». Σύμφωνα με τον Μπάουερ, μια νέα κατεύθυνση στην ευρωπαϊκή πολιτική του Βερολίνου δεν αποκλείεται να ασκήσει πιέσεις στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, οι οποίες θα επιφέρουν πιθανότατα άνοδο των spread, ομολόγων χωρών της ευρωκρίσης. Μέχρι στιγμής η αναμενόμενη κυβερνητική αλλαγή στο Βερολίνο δεν έχει επηρεάσει τα εν λόγω ομόλογα. Καταγράφεται ωστόσο μείωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου κάτω από τα 1,18 δολάρια, για πρώτη φορά εδώ και 4,5 εβδομάδες.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένοταν για τους λόγους αυτούς η ομιλία Μακρόν χθες στη Σορβόννη. Ενώ πριν τις εκλογές θεωρείτο σίγουρη η σύμπνοια Βερολίνου - Παρισιού σε ζητήματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, μια πολυκομματική γερμανική κυβέρνηση και ένα ισχυρό AfD στο κοινοβούλιο ενδέχεται να αποτελέσουν τροχοπέδη στη διαδικασία αυτή.