Την πρώτη θέση μεταξύ 35 ισχυρών οικονομιών του πλανήτη που αξιολόγησε ο Economist με βάση πέντε δείκτες κατέλαβε και το 2023, για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Ελλάδα «σε ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα για μια οικονομία που ήταν μέχρι πρόσφατα συνώνυμο της κακοδιαχείρισης», με τον Economist να κάνει λόγο για «άλλον έναν απίθανο θρίαμβο».

Διαβάστε ακόμα: Πάτησε... φρένο η Λαγκάρντ: Σταθερά έμειναν τα επιτόκια της ΕΚΤ - Σε τροχιά αποκλιμάκωσης από τον Ιούνιο

Οι πέντε δείκτες που αξιολόγησε ο Economist:

  • Πληθωρισμός
  • «Εύρος του πληθωρισμού»
  • ΑΕΠ
  • Θέσεις εργασίας 
  • Απόδοση του τοπικού χρηματιστηρίου

Ποιοι καταλαβάνουν τις υπόλοιπες σύμφωνα με τον Economist

Με την εξαίρεση της Νότιας Κορέας, οι περισσότερες από τις οικονομίες που παρουσίασαν πέρυσι υψηλές επιδόσεις με βάση τους πέντε δείκτες βρίσκονται στην αμερικανική ήπειρο. 

Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην τρίτη θέση, με τον Καναδά και την Χιλή στην 6η και στην 7η θέση, αντίστοιχα.

Η Πορτογαλία στην 8η και η Ισπανία στην 9η θέση με τον ευρωπαϊκό Νότο να δείχνει σημάδια αντοχής σε μια χρονιά που πολλοί στοιχημάτιζαν πως θα κλείσει με ύφεση.

Στον αντίποδα, Βρετανία, Γερμανία, Σουηδία και Φινλανδία βρέθηκαν στις τελευταίες θέσεις του πίνακα με τις φετινές επιδόσεις.


«Στο μεταξύ, πολλοί από τους “τεμπέληδες” βρίσκονται στη Βόρεια Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας, η οποία είναι η τελευταία στη λίστα», αναφέρει, συγκεκριμένα, ο Economist.

Economist: «Πιείτε ένα ποτήρι ούζο για τον πλέον απίθανο πρωταθλητή, την ελληνική οικονομία»

 «Για ένδοξες αποδόσεις μετοχών, κοιτάξτε χιλιάδες μίλια δυτικά - στην Ελλάδα» γράφει ο Economist και συνεχίζει: «Εκεί η πραγματική αξία του χρηματιστηρίου έχει αυξηθεί κατά πάνω από 40%. Οι επενδυτές ενδιαφέρθηκαν και πάλι για τις ελληνικές εταιρείες καθώς η κυβέρνηση εφαρμόζει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις φιλικές προς τις αγορές». 

Όπως επισημαίνεται, αν και η χώρα παραμένει αρκετά φτωχότερη σε σχέση με την περίοδο πριν από τη μεγάλη κατάρρευση της οικονομίας στις αρχές του 2010, σε μια πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), που για καιρό είχε επιβάλλει αυστηρούς όρους στην Ελλάδα, τόνιζε τον «ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας» και την «ενίσχυση του ανταγωνισμού».

Αναφερόμενος εκτενώς στις χαμηλές οικονομικές επιδόσεις χωρών όπως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, καθώς και η Φινλανδία, ο Economist καταλήγει αναφορικά με την πρωτιά της Ελλάδας: «Ενώ οι Φινλανδοί που υποαποδίδουν μπορούν να παρηγορηθούν αυτά τα Χριστούγεννα πνίγοντας τον πόνο τους σε ένα päntsdrunk (τοπικό ποτό), ο υπόλοιπος κόσμος θα πρέπει να υψώσει ένα ποτήρι ούζο σε αυτόν τον απίθανο πρωταθλητή».

Η αναχαίτιση του πληθωρισμού η μεγάλη πρόκληση

Η μεγάλη πρόκληση της χρονιάς που φεύγει, σύμφωνα με τον Economist, ήταν η αναχαίτιση του πληθωρισμού. Έτσι, ο πρώτος δείκτης μετράει τον δείκτη τιμών καταναλωτή χωρίς τα εύκολα κυμαινόμενα «μέτωπα», όπως η ενέργεια και οι τιμές των ειδών πρώτης ανάγκης.

Στην Ελλάδα αυτός ο δείκτης ανέβηκε φέτος κατά 3,4%, αλλά ο δείκτης που μετράει το «εύρος του πληθωρισμού», δηλαδή το ποσοστό προϊόντων ή υπηρεσιών που παρουσίασαν ετήσια άνοδο μεγαλύτερη του 2%, μειώθηκε φέτος κατά 13,3%, μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις μεταξύ των χωρών που περιλαμβάνονται στον πίνακα.

Εξαιρετική επίδοση καταγράφει η Ελλάδα και στον δείκτη των θέσεων εργασίας, καθώς η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,1%. Σε σχέση με το ΑΕΠ, η χρονιά κλείνει με όχι και τόσο καλές επιδόσεις, αλλά στα θετικά καταγράφεται πως ελάχιστες χώρες είδαν να γράφεται αρνητικό πρόσημο μπροστά από τον αριθμό. Στα αρνητικά επίσης περιλαμβάνονται και οι χαμηλές επιδόσεις ισχυρών οικονομιών όπως η Γερμανία και η Βρετανία.

Με πληροφορίες από powergame.gr