Νεκρή βρέθηκε η 53χρονη δημοσιογράφος Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια από έκρηξη εμπρηστικού μηχανισμού στο αυτοκίνητό της. Η δημοσιογράφος που είχε επαινεθεί στον διεθνή τύπο για τις ερευνητικές της ικανότητες και είχε πρωτοστατήσει στη διερεύνηση των Panama Papers, μίας ογκώδους διαρροής αρχείων με πληροφορίες για υπεράκτιες εταιρίες με ιδιοκτήτες πολιτικά και επιχειρηματικά πρόσωπα.


Από το μπλογκ της, Running Commentary, η Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια είχε αναδείξει πλήθος σκανδάλων για επιχειρήσεις, πολιτικά πρόσωπα και τη μαφία της Μάλτας. Κάποιες από τις υποθέσεις που έφερε στην επιφάνεια έφτασαν να απειλούν την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Μάλτα, ιδίως μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις της που αφορούσαν υπεράκτιες εταιρίες στην κατοχή του πρωθυπουργού της Μάλτας, Μαρί-Λουίζ Κολέιρο Πρέκα.


Τη δολοφονία καταδίκασαν ο πρωθυπουργός της Μάλτας και ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ παρέμβαση έκανε και ο Γερμανός ευρωβουλευτής Σβεν Γκίγκολντ που δήλωσε ότι τέτοιες ενέργειες θυμίζουν τη Ρωσία του Πούτιν και όχι την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Συλλυπητήρια ανακοινώση επίσης εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση Δημοσιογράφων


Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης για τη δολοφονία. Είναι η πολλοστή βόμβα αυτοκινήτου τα τελευταία χρόνια στη Μάλτα, για την οποία δεν εμφανίζεται δράστης με πολιτικά κίνητρα να αναλάβει την ευθύνη.