Συρία: Πάνω από 1.100 παιδιά αντιμέτωπα με τον υποσιτισμό
Στην περιοχή της Γούτας
Περισσότερα από 1.100 παιδιά υπέστησαν οξύ υποσιτισμό τους τελευταίους τρεις μήνες στην περιοχή της ανατολικής Γούτας, στη Συρία, έγινε γνωστό σήμερα από τη Unicef, κι ενώ συνεχίζεται η πολιορκία της περιοχής, την οποία ελέγχουν οι αντάρτες, από τα κυβερνητικά στρατεύματα.
Σε αυτήν την περιοχή ανατολικά της Δαμασκού, όπου ζουν σχεδόν 400.000 άνθρωποι σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η ανθρωπιστική βοήθεια φθάνει με το σταγονόμετρο εξαιτίας της πολιορκίας που έχουν επιβάλει οι δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ από το 2013.
«Με τον αποκλεισμό της Γούτας και την αύξηση των τιμών των τροφίμων, το πρόβλημα του υποσιτισμού επιδεινώνεται» προειδοποίησε η Μόνικα Άουαντ, μια αξιωματούχος της Unicef σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε απαντώντας σε ερωτήματα του Γαλλικού Πρακτορείου.Κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων μηνών, 232 παιδιά υπέστησαν οξύ υποσιτισμό βαριάς μορφής και 882 οξύ υποσιτισμό μέτριας μορφής, σύμφωνα με το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία, διευκρινίζοντας ότι άλλα 1.589 παιδιά βρίσκονται σε «κίνδυνο».
Όπως τονίζεται στον ιστότοπο της Unicef, ο οξύς υποσιτισμός βαριάς μορφής διαγιγνώσκεται σε ένα «αδύναμο και αποστεωμένο παιδί το οποίο έχει ανάγκη επείγουσας θεραπείας για να επιβιώσει».«Τα παιδιά που πάσχουν από οξύ υποσιτισμό βαριάς μορφής έχουν πολύ μικρό βάρος σε σχέση με το ύψος τους και παρουσιάζουν βαριά μυϊκή αδυναμία».
Η Άουαντ αναφέρθηκε στον πρόσφατο θάνατο δύο βρεφών, ενός κοριτσιού 34 ημερών και ενός αγοριού 45 ημερών, «εξαιτίας του ανεπαρκούς θηλασμού, σύμφωνα με τον γιατρό».«Οι μητέρες δεν έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα υψηλής ποιότητας, γεγονός που τις αποδυναμώνει με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ταΐσουν τα παιδιά τους» διευκρίνισε η ίδια.
Η μικρή Σαχάρ Ντοφντάα, 34 ημερών, απεβίωσε την Κυριακή, αφού οι γονείς της την μετέφεραν σε νοσοκομείο στη Γούτα. Το Σάββατο την είχε καταγράψει με την κάμερά του συνεργάτης του Γαλλικού Πρακτορείου. Το παιδάκι μετά βίας ζύγιζε περισσότερα από 1,9 κιλά.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ